Η Τοποθέτηση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε για την Αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ …Βάζει τα πράγματα στη Θέση τους!! Η Τοποθέτηση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε για την Αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ …Βάζει τα πράγματα στη Θέση τους!! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Τοποθέτηση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε για την Αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ …Βάζει τα πράγματα στη Θέση τους!!

Η Τοποθέτηση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε για την Αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ …Βάζει τα πράγματα στη Θέση τους!!
Επειδή πολλά γράφονται για την πρόσφατα υπογραφείσα σύμβαση για την αναβάθμιση των αφων F 16, νομίζω οτι όπως και στις φρεγάτες τα πράγματα είναι απλά:
1. Τα F 16 πρέπει να αναβαθμιστούν γιατί αλλιώς θα τα πετάξουμε. Έχουν ζωή και τα χρειαζόμαστε μέχρι το 2050 τουλάχιστον. Τα χρειαζόμαστε στο μέγιστο δυνατό αριθμό. Ο αριθμός των επιχειρησιακών αφων έχει μεγάλη σημασία και ας μην είναι F 35.
Η αεροπορική ισχύς δεν εξαντλείται μόνο στα F 35. Το F 16 είναι ενα καταπληκτικό αεροσκάφος που θα γίνει καλύτερο με την αναβάθμιση. Εξ άλλου ο κύριος όγκος των αφων της Τουρκικής αεροπορίας θα συνεχίσει να ειναι (υποδεέστερα) αφη F 16.
Σχετικά με τον αριθμό ξεκάθαρα πιστεύω οτι όσα αφη F 16 θεωρεί η ΠΑ οτι πρέπει να αναβαθμιστούν, πρέπει να αναβαθμιστούν. Ας πιστέψουμε επιτέλους τους πραγματικούς ειδικούς.
2. Εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά F 35 θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα F 35, όταν εμπλέκονται θα παρέχουν. Η απόφαση της Τουρκίας μας ρυμουλκεί προς τα εκεί.
Όταν μπορέσουμε και όταν βρούμε λεφτά και για οσα F 35 βρούμε λεφτά. Νομίζω οτι κοστίζουν πάνω απο 150 εκατ. δολ έκαστο, ισως κοντά στα 170 με 200 εκατ έκαστο.
Συνεπώς με το 1,1 δις δεν παίρναμε ούτε 6 αφη η αλλιώς τα 20 F35 κοστίζουν 3,5 δις δολ. Και οπως είπαμε οι αριθμοί των αφων μετράνε. Θέλουμε αφη στον αέρα. Κι ας μην ειναι F 35.
3. Τα δυο θέματα πρέπει να ειναι μεταξύ τους ασύνδετα εκτός απο το οτι τα λεφτά θα βγουν απο την ίδια ¨τσεπη του φορολογούμενου¨ και εντάσσονται στην ίδια αμυντική προσπάθεια.
Δεν είναι ή το ενα ή το άλλο. Και τα δυο πρέπει να υλοποιηθούν. Όταν θα έχουμε λεφτά. Χωρίς το ενα να αποκλείει το άλλο. Με προτεραιότητα τα F 16 για άμεση υλοποίηση, και σταθερά στο μυαλό μας τα F 35 μόλις και όποτε μπορέσουμε και αποφασίσουμε.
4. Το αν υπαρχουν λεφτά για τη μια ή και τις δυο απαιτησεις ή που θα βρεθούν τα λεφτά αυτα, αυτο ξεφεύγει απο το σκοπό που παρόντος κειμένου και το δικό μου γνωστικό πεδίο. Πάντως θα πρέπει ολοι να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε, οτι δηλαδή ενώ μια προσφορά ή δωρεά ή εισροή στα ταμεία της χώρας της τάξεως των 5 ή 10 εκατ ευρώ ειναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα και τις ΕΔ ή οποιοδήποτε αλλο σκοπό, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει περίπου 3-5% του κόστους ενός μόνο αεροσκάφους τελευταίας γενεάς.
Τα παλαιότερα αφη (F 16 ή Mirage) πωλούνται, αν σου επιτρέψει ο κατασκευαστής, 5-10 εκατ δολ έκαστο. Συνεπώς 10-15 παλαιά αφη που θα πουληθούν θα μας επιτρέψουν να αγοράσουμε ενα τελευταίας γενεάς.
Δεν εχω ακριβή στοιχεία αλλα νομίζω οτι τα 100 F 35 που θα παρει η Τουρκία κοστίζουν 17-20 δις δολάρια (περίπου 5-7 φορές ο ετήσιος αμυντικός μας προϋπολογισμός). Περίπου το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χωρας μας.
Ολοι τέλος ξέρουμε οτι οι δόσεις στήριξης που παίρνουμε κατα διαστήματα για την τόνωση ή στήριξη της οικονομίας μας (και μ αυτές λειτουργεί η χώρα) δεν ξεπερνούν τα 6-8 δις ευρώ.
4. Το αν θα μας δώσουν δωρεάν αεροσκάφη οι ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ή θα κρατήσουν ισορροπία με την Τουρκία δίνοντας δωρεάν και σε μας ενώ οι Τούρκοι πλήρωσαν, νομίζω οτι είναι στη σφαίρα της φαντασίας και του μύθου. Για οποιοδήποτε οπλικο σύστημα, όχι μόνο για τα αεροσκάφη. Οποίος εχει λεφτά αγοράζει.
Εξάλλου γιατι οι υπόλοιποι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν και η Ελλάδα να τα παρει δωρεάν; Το δωρεάν για καινούργια οπλικά συστήματά είναι σε βάρος του Αμερικάνου φορολογούμενου που αυτός ο ίδιος θα πληρώσει την εταιρία κατασκευής για τα ελληνικά οπλικά συστήματά.
Δεν βλέπω καμμία τέτοια τάση στην Αμερική του σημερα. Αλλα και στο παρελθόν στην εποχη της δωρεάν αμερικανικής βοήθειας τιποτα δεν ηταν καινούργιο ή τελευταίας γενεάς. Χρησιμοποιημένα ή αποθηκευμένα ή αποσυρόμενα ήταν ολα. Ασφαλώς και ήταν χρήσιμα, απαραίτητα και είμαστε ευγνώμονες γι αυτά.
Αλλα δεν έβγαιναν απο τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου για να δοθούν σαν δωρεάν βοήθεια. Οπως είδαμε στις μέρες μας ακόμα και οι οικονομικά και στρατιωτικά ασθενέστερες χώρες(οπως οι πρώην ανατολικές) αγοράζουν σήμερα παλαιότερα και φθηνότερα αεροσκάφη. Αλλά πληρώνουν πάντα.
Οποιαδήποτε εξαίρεση επαληθεύει τον κανόνα και οφείλεται σε εξαιρετικές γεωπολιτικές εξελίξεις που εξυπηρετούν επειγόντως, πάντα και Άμεσα την ασφάλεια και άμυνα των ΗΠΑ. Η περίπτωση μας δεν εντάσσεται σ αυτές.
5. Κάθε σύγκριση ή αναφορά στο Ισραήλ νομίζω οτι δείχνει έλλειψη αντίληψης και κατανόησης της υπάρχουσας διεθνούς συγκυρίας. Αλλά και έλλειψη πληροφόρησης γιατι το Ισραήλ ξοδεύει περίπου 8 φορές περισσότερα κονδύλια για την άμυνα του από ότι η Ελλάδα και παίρνει σε ετήσια βάση λίγο μεγαλύτερο ισόποσο από τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό σε δωρεάν βοήθεια απο τις ΗΠΑ. Νομίζω οτι κάθε σύγκριση είναι εκτός πραγματικότητας και αφορά άλλα δεδομένα.
5.Σε κάποιες περιπτώσεις, μια σύμμαχος χώρα παίρνει δωρεάν παλαιότερα αποσυρθεντα οπλικά συστήματά που έχουν αποδεσμευθεί από το Κογκρέσο (όπως έγινε με τα Ε/Π Chinook) , αλλα η αναβάθμιση και η επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία και η μεταφορά τους απο το χώρο απόσυρσης ή αποθήκευσης κοστίζει επίσης πολλά λεφτά που θα τα πληρώσει ο αποδέκτης. Και φυσικά ειναι πάντα παλαιότερης τεχνολογίας και χρήσης.
6.Τελικά οποίος πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα δώσουν δωρεάν βοήθεια σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (οπως η Ελλάδα), ακόμα και αν αυτές δοκιμάζονται απο οικονομική κρίση, νομίζω οτι πρέπει να ερωτηθεί αν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Είναι ωραίο να το πιστεύεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τίποτα δεν είναι πλέον δωρεάν. Ίσως ποτέ δεν ήταν.
«We deserve a stronger Europe»
  • GENERAL Mikhail Kostarakos
    Chairman, EU Military Committee
Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ


Του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου *
http://veteranos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Η Τοποθέτηση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε για την Αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ …Βάζει τα πράγματα στη Θέση τους!!
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7703182973619247967
Σχόλια
item