Πρέβεζα: Πρώτη Κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ιταλία για το ΓΕΛ Θεσπρωτικού στα πλαίσια του Erasmus+

Πρέβεζα: Πρώτη Κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ιταλία για το ΓΕΛ Θεσπρωτικού στα πλαίσια του Erasmus+
Στην Ιταλική πόλη Giardini Naxos, οποία είναι η πρώτη Ελληνική αποικία στη Σικελία, πραγματοποιήθηκε από τις 06 έως τις 12 Μαΐου 2018 η πρώτη διεθνική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των τριών Ευρωπαϊκών σχολείων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «European Path (e)Motion».

Από το ΓΕΛ Θεσπρωτικού συμμετείχαν στην κινητικότητα δέκα μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς. Η άφιξη της αποστολής στο Giardini Naxos έγινε την Κυριακή το απόγευμα όπου μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Ιταλικού Σχολείου «ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE CAMINITI – TRIMARCHI». 

Τη Δευτέρα, 07/05/18 το πρωί, μετά από μια πολύ θερμή υποδοχή των Ιταλών μαθητών στην αυλή του σχολείου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος από τη Διευθύντρια του σχολείου και από τον εκπρόσωπο των τοπικών αρχών. 

Αμφότεροι, μας καλωσόρισαν όλους στην πόλη τους, αναφέρθηκαν στα οφέλη του προγράμματος Erasmus+ και μας ευχήθηκαν για την επιτυχία του προγράμματος. τη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Ιταλικού σχολείου και παρουσίαση του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος. 

Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση της περιοχής και όλων των δράσεων οι οποίες θα ελάμβαναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Μετά το μεσημέρι ακολούθησε το πρώτο υπαίθριο workshop στο αρχαιολογικό μονοπάτι της πρώτης Ελληνικής αποικίας στη Σικελία. 

Την Τρίτη, 08/05/18 μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για την πόλη της Κατάνιας όπου υλοποιήθηκε το δεύτερο υπαίθριο workshop, το ιστορικό - καλλιτεχνικό μονοπάτι. Οι μαθητές μέσα από τις ξεναγήσεις και τις παρουσιάσεις είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής και τον καλλιτεχνικό της πλούτο. 

Την Τετάρτη, 09/05/18 μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για την κοιλάδα των ναών στην πόλη Agrigento, τον αρχαίο Ακράγαντα, όπου υλοποιήθηκε το τρίτο υπαίθριο workshop του προγράμματος, αρχαιολογικό μονοπάτι στην κοιλάδα των ναών

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεχίσαμε την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών μονοπατιών μέσα από το λογοτεχνικό μονοπάτι και συγκεκριμένα με τον μεγάλο δραματουργό, μυθιστοριογράφο και δοκιμιογράφο Luigi Pirandello. 

Την Πέμπτη, 10/05/18 μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα), την Αίτνα, στις Ανατολικές ακτές της Σικελίας. Πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη υπαίθριο workshop (nature lab) με πολύ μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, περπατώντας στους κρατήρες του ηφαιστείου σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. 

Το απόγευμα, ολοκληρώσαμε το nature lab, στην Alcantara, ένα πολύ εντυπωσιακό φαράγγι φτιαγμένο κυριολεκτικά από τη μαύρη λάβα του ηφαιστείου της Αίτνας. 

Την Παρασκευή, 11/05/18 το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν σε workshops μέσα στο σχολείο για τη δημιουργία καινοτόμων έργων με αφορμή τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εργαστήριο δημιουργήθηκε ένας δίγλωσσος τόμος για κάθε χώρα μέσα από τη λογοτεχνική προσέγγιση των μονοπατιών. 

Τρία θαυμάσια παραμύθια με δημιουργούς τους ίδιους τους μαθητές μας ταξιδεύουν σε διαφορετικά μονοπάτια, τόσο περιβαλλοντικά όσο και ανθρωπιστικά. Στο δεύτερο εργαστήριο δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με αφορμή τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια και συγκεκριμένα τα Ε1, Ε4, Ε6 και Ε8 τα οποία διασχίζουν τις τρείς συνεργαζόμενες χώρες.

Αμφότερα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των συμμετεχόντων μαθητών θα εκδοθούν σε εμπορική μορφή και θα είναι σε όλους διαθέσιμα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Σο απόγευμα ολοκληρώσαμε το nature lab του προγράμματος με ένα τελευταίο υπαίθριο workshop στο μαργαριτάρι του Ιονίου πελάγους, Isola Bella. 

Οι μαθητές γνώρισαν την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του νησιού, το οποίο αποτελεί ένα προστατευόμενο βιότοπο άγριας ζωής. Ακολούθησε ξενάγηση στην Ταορμίνα, η οποία είναι πραγματικά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, και στο αρχαίο θέατρο του Ταυρομενίου με πανοραμική θέα στην περιοχή. 

το βράδυ όλοι οι μαθητές βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης αποχαιρετώντας ο ένας τον άλλον και υποσχόμενοι να διατηρήσουν τη γνωριμία τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για το ερχόμενο φθινόπωρο στη Ρουμανία.

 
Θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. 

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί 
Λάμπρου Κων/νος 
Γεωργίου Σπυρίδων.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Πρώτη Κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ιταλία για το ΓΕΛ Θεσπρωτικού στα πλαίσια του Erasmus+
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 3910350507569716066
item