Λονδίνο: «Ευρεία και βαθιά» συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μετά το Brexit

Λονδίνο: «Ευρεία και βαθιά» συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μετά το Brexit

Το βρετανικό Υπουργείο Brexit δημοσίευσε την Πέμπτη την πρότασή του για τη μελλοντική συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Το έγγραφο αναφέρεται σε ένα όραμα μία συνεργασίας «ανεπανάληπτης σε εύρος και βάθος».

Προτείνει τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο «θα προωθεί την κοινή μας ασφάλεια και θα αναπτύσσει τη συνεργασία μας», η οποία παράλληλα «πρέπει να σέβεται τόσο την αυτονομία της λήψης αποφάσεων της ΕΕ όσο και την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η συνεργασία θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, κατά τη βρετανική πρόταση: την εσωτερική ασφάλεια, την εξωτερική ασφάλεια και την ευρύτερη συνεργασία.

Το έγγραφο καταλήγει προτείνοντας την υιοθέτηση και ισχύ της νέας αμυντικής συνεργασίας και συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit.

Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την επιλογή είτε να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οπότε η συνεργασία δε θα είναι όσο στενή είναι σήμερα, ή να ακολουθήσουν μία πιο ευέλικτη προσέγγιση που θα εξασφαλίσει καλύτερη κοινή αντιμετώπιση των απειλών στο μέλλον.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα και τη Λευκωσία. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι όπως όλοι οι εταίροι έτσι και η Ελλάδα με την Κύπρο θέλουν μία στενή σχέση ασφάλειας και άμυνας με τη Βρετανία στη μετα-Brexit εποχή.

Υπάγονται, ωστόσο, σε μία ομάδα χωρών-μελών με προεξάρχουσα τη Γαλλία οι οποίες δε θέλουν σε καμία περίπτωση να αποκτήσει η Βρετανία δικαιώματα καθορισμού πολιτικών άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ στο μέλλον που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προηγούμενο για άλλες τρίτες χώρες που έχουν ήδη κάποια σχέση με την ΕΕ, όπως η Τουρκία.
epirusblog.gr
5 of 5
Λονδίνο: «Ευρεία και βαθιά» συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μετά το Brexit
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5757097822497039892
item