Γιάννενα: Μια είδηση, πολλά προβλήματα

Γιάννενα: Μια είδηση, πολλά προβλήματα

Στην ίδρυση της Συνεταιριστικής Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) οδεύει η πρώτη ομάδα παραγωγών βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας των Ιωαννίνων, που συγκροτήθηκε υπό την «ομπρέλα» του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.

Η ΣΗΒΙΓΑΛ αναμένεται να ιδρυθεί σύντομα και θα παράγει βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει «κίνητρο» για αντίστοιχες κινήσεις από άλλες ομάδες παραγωγών.

Αυτό, όπως και η πρωτοβουλία για αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής ζωοτροφών της Κρύας, προέκυψαν από τη συνάντηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου με τον πρόεδρο του ΓΑΣ Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ζοίνος Θανάση Κατσανάκη, τον υπεύθυνο αναπτυξιακών προγραμμάτων Βασίλη Θεοδωράκη, τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Στέφανο Χήτα, μέλη του Δ.Σ. και μέλη της ΣΗΒΙΓΑΛ.


Οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέφεραν στον βουλευτή την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας του νομού. Αποτύπωσαν τις θετικές εξελίξεις, αλλά και τα προβλήματα και αιτήματα του κλάδου.


Το μεγάλο πρόβλημα των γαλακτοπαραγωγών του νομού, όπως αναδείχθηκε στη συνάντηση, είναι η χαμηλή τιμή του γάλακτος, η οποία επιβάλλεται από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ενώ οι εκπρόσωποι του ΓΑΣ αναφέρθηκαν στην έλλειψη ρευστότητας και την υψηλή φορολογία. 


Τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η διαφοροποίηση της φορολογίας στα προϊόντα των συνεταιρισμών, η ένταξη των δανείων των αγροτών, που ζημιώθηκαν από τη γρίπη των πτηνών, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η δέσμευση για χρηματοδότηση και εξασφάλιση παραμονής των νέων αγροτών στην παραγωγή για τουλάχιστο δέκα χρόνια, ενώ βασικό αίτημα αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της προέλευσης του γάλακτος και η άσκηση πίεσης στις γαλακτοβιομηχανίες για την ανατίμηση του γάλακτος.

 Όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια, έγινε αναφορά στην ντεμπίνα και το βλάχικο, που είναι οι ντόπιες ποικιλίες, τονίστηκε το αυξανόμενο ενδιαφέρον νέων παραγωγών, ενώ αναδείχτηκε και η δημιουργία ομάδας παραγωγών αμπέλου. 


Επιπλέον, οι αμπελουργοί πρότειναν την εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές αποσταγμάτων μέσω της καλύτερης συνεργασίας ΕΦΕΤ-χημείων, καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών σε παραδοσιακά αμπελουργικές περιοχές.

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική των μεγάλων βιομηχανιών γαλακτοκομικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου εισροών-εκροών στα τυροκομεία και τα τελωνεία. 


Συμφώνησε ότι μια μείωση της φορολογίας θα ήταν αναζωογονητική για τον κλάδο, κάτι που θα πρέπει να ερευνήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ υποστήριξε ότι η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα αποτελέσει ένα βασικό μοχλό αρωγής και παραπέρα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νομού. 

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια είδηση, πολλά προβλήματα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5291094734817282312
item