Άρτα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας...Εγκαίνια έκθεσης «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο». Άρτα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας...Εγκαίνια έκθεσης «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο». | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας...Εγκαίνια έκθεσης «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο».

Άρτα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας...Εγκαίνια έκθεσης «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας περιοδική έκθεση με τίτλο: «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο - Συλλογή Φ. Ραπακούση», το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη. Θα ακολουθήσουν μουσική εκδήλωση από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και κεράσματα από τις ΕΠΑ.Σ. μαθητείας Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.
Πιο αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρονται τα εξής: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας περιοδική έκθεση με τίτλο: Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο. Συλλογή Φ. Ραπακούση, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Άρτα επιλεγμένα δείγματα από προϊόντα αγγειοπλαστικών εργαστηρίων, τα οποία συνέλεξε μετά από αναζητήσεις χρόνων ο συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης από την πόλη των Ιωαννίνων, την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή. 
Πρόκειται για σημαντικό Ηπειρώτη συλλέκτη, ο οποίος δημιούργησε το νέο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας.
Η έκθεση περιλαμβάνει κεραμικά αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά τους μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους, από τον 16° ως τον 20° αιώνα, και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραγωγής εγχώριων εργαστηρίων της Ηπείρου και των Αθηνών, αλλά και εισηγμένων, κυρίως από την Ιταλία (Απουλία, Πέζαρο), την Μικρά Ασία (Τσανάκ Καλέ, Ιζνίκ, Κιουτάχεια) και την Ευρώπη, τα οποία κυκλοφορούσαν στην Ηπειρο.
Μεταξύ άλλων εκτίθενται εφυαλωμένα αγγεία διακοσμημένα με ποικίλες παραστάσεις, επιτραπέζια αγγεία, σκεύη διακοσμημένα με στιχουργήματα ή απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, αγγεία μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς επίσης αντικείμενα που σχετίζονταν με το κάπνισμα και τον καφέ, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο επισκέπτης τη νεώτερη κεραμική παραγωγή από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση κεραμικής της Συλλογής Φ. Ραπακούση αποτελεί συνέχεια της περιοδικής έκθεσης «Η νεώτερη κεραμική από την Άρτα. 16ος – 20ος αι.», που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, και φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να θαυμάσουν αγγεία που υπήρχαν ή εισάγονταν στην Ηπειρο, μια περιοχή που αποτέλεσε σημαντικό κέντρο παραγωγής αλλά και ζήτησης κεραμικών προϊόντων στους μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους.
Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει ομιλία με τίτλο: «Εισηγμένη κεραμική στην Ήπειρο (17ου - αρχές 20ου αι.) μέσα από τη συλλογή του Φ. Ραπακούση» από τον κ. Κωνσταντίνο Κόγια, Δικηγόρο, ερευνητή του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής, καθώς και μουσική εκδήλωση από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις στις αίθουσες του Μουσείου και στο τέλος θα προσφερθούν κεράσματα από τις Σχολές Μαγειρικής Τέχνης και Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως και 30 Οκτωβρίου 2018, κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται:
-οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.
-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας...Εγκαίνια έκθεσης «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο».
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 557053008839494434
Σχόλια
item