Γιάννενα: Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διεκδικεί τον πρυτανικό θώκο Γιάννενα: Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διεκδικεί τον πρυτανικό θώκο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διεκδικεί τον πρυτανικό θώκο


Γιάννενα: Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διεκδικεί τον πρυτανικό θώκο
Με στόχο την ενίσχυση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου – Κάλεσμα για στήριξη και εκτενής αναφορά στο Σχέδιο Νόμου
Να ενισχυθεί καθοριστικά ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιδιώκει μέσω της διεκδίκησης του πρυτανικού θώκου, ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ο κ. Αλμπάνης, ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του, σε μια συνέντευξη Τύπου, από την οποία δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως σημείωσε, η πρόταση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΘ, για την ίδρυση νέων Τμημάτων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση σε αυτά του ακαδημαϊκού προσωπικού και των υποδομών του ΤΕΙ Ηπείρου στοχεύει ουσιαστικά στην διεύρυνση των υφιστάμενων Σχολών του Πανεπιστημίου, με νέα γνωστικά αντικείμενα, αναδεικνύοντάς το σε ένα ισχυρό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο και σε έναν πόλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή.
«Η ισχύς και η επιφάνεια που θα έχει το νέο ακαδημαϊκό Ίδρυμα δεν αφορά μόνο τη δημόσια εικόνα του και την καλώς εννοούμενη ανταγωνιστικότητά του. Αφορά, επίσης, τη διεύρυνση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου που θα προσφέρει προς όφελος της κοινωνίας.
Τα οφέλη και τα προβλήματα, από το Σχέδιο Νόμου
Το σχέδιο Νόμου που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα για την υποβολή προτάσεων και αντιπροτάσεων σχετικά με την ίδρυση των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πριν κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα ακαδημαϊκής φύσεως, που προκύπτουν και συνοψίζονται στον μεγαλύτερο αριθμό Τμημάτων που προτείνεται, από εκείνον της μικτής Επιτροπής του Υπουργείου, στην ένταξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου σε αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ, με την αξιολόγηση να περιορίζεται στα μέλη της πρώτης βαθμίδας και στις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν τόσο από τη Σχολή Καλών Τεχνών για την ενσωμάτωση σ’ αυτή του Μουσικού Τμήματος, όσο και από το Τμήμα ΦΠΨ για την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας.
«Πέραν των προσωπικών απόψεων που μπορεί κανείς να διατυπώσει περί αυτών, θεωρώ ότι οι θέσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και της Συγκλήτου πρέπει να γίνουν αποδεκτές για λόγους δεοντολογίας. Ειδικά κατά την μετακίνηση των μελών ΔΕΠ του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος ΦΠΨ στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας, θεωρώ ότι η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου δίνει τη λύση» ανέφερε σχετικά.
Όμως, τόνισε «με το σχέδιο Νόμου, δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σημαντικές υποδομές και οικονομικοί πόροι του ΤΕΙ Ηπείρου. Η ίδρυση των νέων τμημάτων εξαρχής για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Σχολών με τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών (Πολυτεχνική Σχολή), Ειδικής Αγωγής (Σχολή Αγωγής), Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Γεωπονική Σχολή) και Ψυχολογίας (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) ενισχύει και εμπλουτίζει τα γνωστικά αντικείμενα του Πανεπιστημίου και ενδυναμώνει τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα.
Άλλωστε, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε εθνικό επίπεδο έχει κριθεί αναγκαία η ενίσχυση των Τμημάτων για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, με βάση τη ζήτηση και τα στοιχεία σπουδών στο εξωτερικό από έλληνες φοιτητές.
Σε βάθος πενταετίας, όσα από τα νέα Τμήματα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων λειτουργήσουν θα πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή δυναμική, αφού, βέβαια, ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό και συμπληρωματικές υποδομές».
Αρχές και προγραμματικές προτάσεις
Ο κ. Αλμπάνης, κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους του και εργαζομένους του Πανεπιστημίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να διαφυλάξουν τα ακαδημαϊκά κεκτημένα και να βελτιώσουν τη θέση του Πανεπιστημίου.
Όπως είπε, η επιλογή της συμμετοχής του στις επικείμενες Πρυτανικές Εκλογές στηρίζεται στην απόφασή του να ενισχυθεί καθοριστικά ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του, με βάση τις παρακάτω αρχές και προγραμματικές προτάσεις:
1. Ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου.
2. Διοίκηση του Πανεπιστημίου.
3. Ενίσχυση και αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
4. Εκπόνηση 5ετούς προγράμματος ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης των υποδομών.
5. Προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
6. Ορθολογιστική διαχείριση και αναζήτηση οικονομικών πόρων.
7. Πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών- προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
8. Προστασία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
9. Διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου.
10. Ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
11. Ενίσχυση της έρευνας.
12. Προώθηση ερευνητικών υποδομών και καινοτομιών στην Πανεπιστημιακή ζωή. 13. Αναβάθμιση και ανάδειξη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης σε βασικό εκπαιδευτικό άξονα, αλλά και άξονα ανάδειξης της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των φοιτητών και των διδασκόντων.
14. Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διεκδικεί τον πρυτανικό θώκο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1022129408856318860
Σχόλια
item