Γιάννενα: Ανοιχτή «πληγή» για τα Γιάννενα παραμένουν τα Κληροδοτήματα! Γιάννενα: Ανοιχτή «πληγή» για τα Γιάννενα παραμένουν τα Κληροδοτήματα! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανοιχτή «πληγή» για τα Γιάννενα παραμένουν τα Κληροδοτήματα!Γιάννενα: Ανοιχτή «πληγή» για τα Γιάννενα παραμένουν τα Κληροδοτήματα!
Ανοιχτή «πληγή» που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί την πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι τα Κληροδοτήματα της πόλης, τα οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων υπό ένα καθεστώς «θολό» και αδιαφανές.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Επιτροπή Αγώνα και επιφανείς προσωπικότητες της πόλης, η Δημοτική Αρχή αποφεύγει να έρθει αντιμέτωπη με το θέμα, αποκαθιστώντας την τάξη και τη βούληση των Μεγάλων Ευεργετών.
«Λαύροι» κατά του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα εμφανίστηκαν χθες οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, οι οποίοι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ζήτησαν για μία ακόμη φορά δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να αφιερώσει ειδική συνεδρίαση για τα Κληροδοτήματα, αλλά και την παρέμβαση της αρμόδιας για το θέμα υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου. 
Είναι σοβαρό θέμα...
Η αποστροφή του Θωμά Μπέγκα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γράφουν οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι», έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των κ.κ. Εργολάβου και Λεοντάρη, δύο ανθρώπων που υπηρετούν επί δεκαετίες τα κοινά κι έχουν προσφέρει, καθένας από την πλευρά του, καλές υπηρεσίες στην πόλη.
«Τα θέματα που θίγουμε ως πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι, αντίθετα με την άποψη του Δημάρχου, σοβαρά, αφορούν όλους τους Γιαννιώτες πολίτες, και έχουν πολλές διαστάσεις. Διαστάσεις συνταγματικές, οικονομικές, κοινωνικές, ηθικές», τόνισαν χθες και πρόσθεσαν πως «τα Γιάννινα έχουν πολιτογραφηθεί στην παράδοση ως πόλη των Ευεργετών, οι οποίοι, με κόπους και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής, έχουν διαθέσει τις περιουσίες τους για Κοινωφελείς Σκοπούς υπέρ του Γιαννιώτικου Λαού. 
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα γι’ αυτές τις περιουσίες να δείχνει ασύγγνωστη αδιαφορία, και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί για σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν οι διαθέτες».
Τι έχουν ζητήσει
Επιγραμματικά, με διαδοχικές επιστολές και μία εξώδικη πρόσκληση προς τον Θωμά Μπέγκα και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαδιώτη οι δύο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ζητήσει να ενημερωθεί το σώμα από τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών της Μητρόπολης Ιωαννίνων, και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι Γιαννιώτες, με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου, για το τι συμβαίνει με τα Κληροδοτήματα που ανήκουν στην πόλη, αλλά τα διαχειρίζεται η Μητρόπολη και για το ύψος των δανείων που έχουν συνάψει τα Αγαθοεργά, καθώς και για το πότε και για ποιους σκοπούς αυτά χρησιμοποιήθηκαν.
Επίσης, έχουν ζητήσει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα να περιέλθουν στο Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο δικαιωματικά ανήκουν. 
Τέλος, να ζητηθεί, με βάση τρεις ομόφωνες αποφάσεις των παλαιότερων Δημοτικών Συμβουλίων, από τους βουλευτές του Νομού, να ενεργήσουν ώστε να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος 4182/2013 για τις Κοινωφελείς Περιουσίες, με τα οποία, αφού γίνει η εκκαθάριση  των Παλαιών Κληροδοτημάτων της πόλης (Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου) να περιέλθουν στο Δήμο Ιωαννιτών.
Εξάλλου, με επιστολές τους προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης τους είχαν καλέσει με κοινό υπόμνημα να ζητήσουν να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των Κληροδοτημάτων της πόλης και της οικονομικής κατάστασης των Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος, κάτι που επίσης δεν έγινε.
Υπάρχουν υπεύθυνοι…
Οι δύο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν χθες ως υπεύθυνους της κατάστασης το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο κάθε χρόνο συντάσσει τους προϋπολογισμούς – απολογισμούς των Κληροδοτημάτων και τη Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου για τις Κοινωφελείς Περιουσίες.
Ζήτησαν δε εκ νέου από τις δημοτικές παρατάξεις να απαιτήσουν άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, σε ειδική συνεδρίαση, να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα και για όσα Κληροδοτήματα, όπως αυτό του Σπυρίδωνος Φιλίππου, διαπιστωθούν οικονομικές ατασθαλίες, να αναζητηθούν οι ευθύνες  και να αποδοθούν σ’ εκείνους που ανήκουν. 
Επίσης, κάλεσαν την αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ασχοληθεί επισταμένως με τα Κληροδοτήματα του Δήμου και να ενεργήσει τα νόμιμα.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανοιχτή «πληγή» για τα Γιάννενα παραμένουν τα Κληροδοτήματα!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3718401516937259007
Σχόλια
item