Γιάννενα: Με δύο πορείες και φέτος Γιάννενα: Με δύο πορείες και φέτος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με δύο πορείες και φέτος

Γιάννενα: Με δύο πορείες και φέτος

Με συγκέντρωση και πορεία σήμερα, στις 10 το πρωί, κορυφώνει το Εργατικό Κέντρο 
Ιωαννίνων τις πολύμορφες εκδηλώσεις του για την εργατική πρωτομαγιά, με τα μηνύματα φέτος να μην έχουν στόχευση μόνο τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά να αναφέρονται και στον πόλεμο στη Συρία.

Κάλεσμα μαζικοποίησης των σωματείων και οργάνωσης της πάλης για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους απηύθυναν σε συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χριστίνα Τουλκιαρίδου και το μέλος Χρήστος Δούβλης, με αφορμή την Πρωτομαγιά.

«Πρωτοστατούμε στον αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία και την παιδεία των παιδιών του λαού, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Απέναντί μας η κυβέρνηση, που υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. 


Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παίρνει ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισαν, μεταξύ άλλων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι βάζει την Ελλάδα στη μέση του κυκλώνα. 

«Η εργατική τάξη της χώρας μας τιμά την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους εθνικιστές φασίστες σε κάθε γειτονιά. 


Η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς της τάξης μας, που έπεσαν στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο, για την τελική νίκη των λαών», κατέληξαν.

Την Κυριακή, το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε μια πρωτομαγιάτικη γιορτή για τα παιδιά. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του οργανωτικού γραμματέα του ΕΚΙ Κώστα Ηλία, ο οποίος τόνισε πως στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά για τους αγώνες των εργατών και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς, μέσα από δραστηριότητες εδικά προσαρμοσμένες στις μικρές ηλικίες.


Στη συνέχεια η Δώρα Τάτση αφηγήθηκε το διήγημα «Ένα δάκρυ για τον Μπάρμπα-Τζιμ», μεταφέροντας τα παιδιά στους αγώνες των εργατών της Αμερικής, μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα μετανάστη εργαζόμενου σε εστιατόριο. 


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον εκπαιδευτικό Τάσο Τόκα να παρουσιάζει ένα σύντομο οπτικοαφηγηματικό ιστορικό με τους αγώνες στο Σικάγο του 1886, την απεργία των καπνεργατών το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής. Τα παιδιά έμειναν στον χώρο μέχρι το βράδυ, ζωγραφίζοντας όλα όσα τους έκαναν εντύπωση από αυτά που άκουσαν και έμαθαν για την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥΑπεργιακή συγκέντρωση και πορεία, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο, στις 10:30 το πρωί, διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το αγωνιστικό απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων


Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 1/3 του πληθυσμού, να στοχοποιηθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να υποβαθμιστούν οι συλλογικές συμβάσεις και να ιδιωτικοποιηθεί ή εκποιηθεί η δημόσια περιουσία.


«Την πολιτική αυτή με μεγάλη συνέπεια ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, παρά τη διαφορετική ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε. Η φοροεπιδρομή για μισθωτούς και συνταξιούχους οξύνεται, οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω την επόμενη διετία. Το success story για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι άνευ περιεχομένου και μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης. 


Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Με ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες καλούμαστε σε ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που να αποκρούουν την επίθεση που δεχόμαστε», σημειώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΚάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνει και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων


«Η Πρωτομαγιά είναι συνδεμένη με αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Αγώνες για το 8ωρο, για τους μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά και αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες, αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον ρατσισμό. 


Για τη χώρα μας, η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι φορτισμένη και με τη μνήμη μιας ακόμη ξεχωριστής και αλησμόνητης επετείου, της εκτέλεσης 200 κομμουνιστών αιχμαλώτων, την 1η Μαΐου 1944, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, γράφοντας μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία της αντίστασης κατά του φασισμού», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και καταλήγει: 

«Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, που αγωνίζονται για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, και αγωνιζόμαστε για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, για την εγκαθίδρυση ενός κόσμου πιο ανθρώπινου και δίκαιου για όλους».

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με δύο πορείες και φέτος
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2184564565622634706
Σχόλια
item