Ανησυχητικές οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στην Ξάνθη

Ανησυχητικές οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στην Ξάνθη

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ατμόσφαιρα της περιοχής η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, για άγνωστη αιτία, στο εργοστάσιο μπαταριών της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Sunlight» στην Ξάνθη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λουκμακιάς σημείωσε ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν ληφθεί από μετρητές που βρίσκονται 20 περίπου χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ξάνθης με καθηγητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στην ατμόσφαιρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Θωμάς Μιχόγλου, ανέφερε πως μετά την ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμόδιους θα ενημερωθούν οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και θα αποφασιστεί κατά πόσο είναι ασφαλές να λειτουργήσουν από την Τετάρτη τα σχολεία.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ με εντολή του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου, το νοσοκομείο τέθηκε σε ετοιμότητα. 

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος έκλυσης τοξικών αερίων στην περιοχή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ωστόσο, να περιμένει το πόρισμα του τοπικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας. 

Η φωτιά ξέσπασε στο κτήριο φόρτισης μπαταριών που καλύπτει συνολική έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία έχει περιοριστεί.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν προχωρήσει προληπτικά σε συστάσεις για την εκκένωση των οικισμών Νέο Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Τύμπανο, Κοσμητή και Τοξότες, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, ωστόσο οι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρειάστηκε να επέμβουν 76 πυροσβέστες με 23 οχήματα από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο απασχολεί 600 εργαζόμενους.

Αναλυτική η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης. 

Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Εφόσον παραστεί ανάγκη η εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση».

epirusblog.gr
5 of 5
Ανησυχητικές οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στην Ξάνθη
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6157033191182174248
item