Γιάννενα: Σε τροχιά εκλογών το πανεπιστήμιο Γιάννενα: Σε τροχιά εκλογών το πανεπιστήμιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε τροχιά εκλογών το πανεπιστήμιο

Γιάννενα: Σε τροχιά εκλογών το πανεπιστήμιο

Σε προεκλογική περίοδο μπήκε και επίσημα από χθες το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς ο απερχόμενος πρύτανης Γιώργος Καψάλης προκήρυξε τις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη και τριών αντιπρυτάνεων, όπως είχε δεσμευθεί σε συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου και η θητεία των νέων πρυτανικών αρχών θα είναι τετραετής, από 1 Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Αυγούστου 2022.

Με δεδομένο πως, λόγω των εξελίξεων για τη σύμπραξη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, υπήρχε πιθανότητα αναβολής των εκλογών, δεν έχει υπάρξει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων. 
Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τον πρυτανικό θώκο τον σημερινό αναπληρωτή πρύτανη και πρώην πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής, καθηγητή Γενετικής Γιάννη Γεωργίου και τον πρόεδρο της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τομέα Φιλοσοφίας, καθηγητή Φιλοσοφίας Κωνσταντίνο Πέτσιο, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2014.
Ως υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο Σπύρος Γεωργάτος, που είχε τον κυρίαρχο ρόλο στη σύνταξη της πρότασης για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μηνάς Πασχόπουλος, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αναστάσιος Μικρόπουλος, η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Τζένη Παγγέ, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Κατερίνη Λιάμπη και ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Απόστολος Αυγερόπουλος, χωρίς να αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες.
Η εκλογή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων γίνεται με δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια, που περιλαμβάνουν τα ονόματα όλων των υποψηφίων, με τους εκλογείς να σημειώνουν την προτίμησή τους για έναν μόνον από τους υποψηφίους πρυτάνεις και για έναν μόνον από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις. Κατά συνέπεια, δε θα υπάρχουν «παραταξιακά» ψηφοδέλτια, ωστόσο ενδεχομένως άτυπα θα υπάρξουν συμμαχίες, που δε θα έχουν κατ’ ανάγκη κομματικό υποβαθρο.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αιτήσεις υποψηφιότητας θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαΐου στις 2 το μεσημέρι.
Οι εκλέκτορες χωρίζονται σε δύο ομάδες και η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει σε δύο εκλογικά κέντρα, με τα μέλη Δ.Ε.Π. να ψηφίζουν στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» και τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και το διοικητικό προσωπικό, μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε αίθουσα στο ισόγειο του Μεταβατικού κτιρίου.
Πρύτανης εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Στην περίπτωση που κανείς υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, ως ημερομηνία της επαναληπτικής εκλογής μεταξύ των δύο πλειοψηφισάντων, έχει οριστεί η Πέμπτη 7 Ιουνίου. 
Αντιπρυτάνεις εκλέγονται οι τρεις υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψήφων. Επί ισοψηφίας στην τελευταία εκλόγιμη θέση, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την επόμενη.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε τροχιά εκλογών το πανεπιστήμιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1902793971375531348
Σχόλια
item