Άρτα: Κάνουν… «τρίπλα» οι Γιαννιώτες; Άρτα: Κάνουν… «τρίπλα» οι Γιαννιώτες; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Κάνουν… «τρίπλα» οι Γιαννιώτες;

Άρτα: Κάνουν… «τρίπλα» οι Γιαννιώτες;
Ασάφειες για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο
-Ο Χρήστος Τσιρογιάννης επισημαίνει προς τον Γαβρόγλου
-Η έδρα του πρέπει να είναι στην Άρτα

Ενώ έρχεται στην Άρτα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για το νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» που βρίσκεται σε διαβούλευση, προκύπτει ένα ζήτημα που αφορά τη Σχολή Γεωπονίας και το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.
Ο Δήμαρχος Αρταίοων, Χρήστος Τσιρογιάννης επισημαίνει προς τον κ. Γαβρόγλου πως έδρα στην Άρτα πρέπει να έχει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, αφού όπως αναφέρεται στοπ νομοσχέδιο, η λειτουργία του Πάρκου θα γίνει «σε έκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παραχωρείται στο Ν.Π.Ι.Δ. κατά χρήση, με απόφαση του πρύτανη, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος».
tsirogiannhs xrhstos newwΝα σημειωθεί πως ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, θα παραθέσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 ώρα 13:00’, στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο campus του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, οπότε το θέμα αυτό θα τεθεί προς διευκρίνιση.
Όμως ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή του στον κ. Γαβρόγλου, αλλά και στους Αρτινούς βουλευτές επισημαίνει την ασάφεια αυτή, ενώ τονίζει σε κάθε κατεύθυνση, πως «η έδρα του Πάρκου πρέπει να είναι η Άρτα και αυτό να διευκρινίζεται στο Νομοσχέδιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για εμπαιγμό της Αρτινής κοινής γνώμης».
Στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, με αφορμή την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία είναι σε διάρκεια, για το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο Νομοσχέδιο για την δημιουργία του «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) γίνονται γνωστά τα κάτωθι:
«Όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία του Πάρκου «σε έκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παραχωρείται στο Ν.Π.Ι.Δ. κατά χρήση, με απόφαση του πρύτανη, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος».
Θέση του Δήμου Αρταίων είναι ότι το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πρέπει να έχει έδρα την Άρτα (υπάρχει διαθέσιμη έκταση δίπλα στη Γεωπονική Σχολή) και αυτό να διευκρινίζεται στην τελική μορφή που θα λάβει το Νομοσχέδιο, κάτι που τώρα –σε αυτή τη μορφή- δεν καθίσταται σαφές.
GABROGLOY KOSTAS YP PAIDEIASΣε περίπτωση που δημιουργηθεί το εν λόγω Πάρκο μακριά από την έδρα της Γεωπονικής Σχολής που είναι η Άρτα, θα πρόκειται για μια κίνηση εντελώς αντίθετη με την δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής και τον ρόλο που αυτή πρέπει να επιτελεί.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα, ωστόσο αυτό δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο. 
Ζητάμε, τόσο από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, όσο και από την Υπουργό κ. Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και τον κ. Τσίρκα κυβερνητικό βουλευτή Άρτας, να πάρουν επίσημα θέση στο γιατί δεν διευκρινίζεται ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα. Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;
Είναι ευκόλως εννοούμενο το γιατί πρέπει το Πάρκο να βρίσκεται κοντά στη Γεωπονική Σχολή, καθώς έτσι θα μπορούν οι φοιτητές της Σχολής να μετουσιώσουν σε πράξη την θεωρητική γνώση που θα λαμβάνουν στη Σχολή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αποφασίσει ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με τις αποφάσεις υπ΄ αριθμ. 574/2017 και 71/2017.
Παράλληλα, και οι δύο δομές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. 
Άλλωστε, η Άρτα είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, με πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στον πρωτογενή τομέα και πληθώρα πολύ καλών επιχειρήσεων στο χώρο. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η έδρα του Πάρκου πρέπει να είναι η Άρτα και αυτό να διευκρινίζεται στο Νομοσχέδιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για εμπαιγμό της Αρτινής κοινής γνώμης».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τις παραπάνω θέσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο.
Επί του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»Έκφραση γνώμης και παρατηρήσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Ηπείρου
«Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου –σύμφωνα με ανακοίνωση της, χαιρετίζει την εισαγωγή του σ/ν «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, μέσω της οποίας τα συλλογικά όργανα των δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ηπείρου αλλά και κάθε ενεργός πολίτης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, ώστε το σ/ν να λάβει την τελική του μορφή και να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό προς ψήφιση.
Επί της αρχής, η Σύγκλητος αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ, η οποία εν πολλοίς εδράζεται στο πόρισμα στο οποίο ομόφωνα κατέληξε η επιτροπή διαβούλευσης των δύο Ιδρυμάτων στις αρχές του έτους και επικύρωσε με την ένθερμη αποδοχή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τον οποίο θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσουμε τη θετική του συνεισφορά.
Η αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο είναι ένα ώριμο αίτημα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, και για αυτό απόλυτα αναγκαίο. 
Κομβικό σημείο και πυρήνα της φιλοσοφίας του σ/ν αποτελεί η διαπίστωση ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες που συγκροτούν σήμερα το ΤΕΙ Ηπείρου και το προσωπικό τους έχουν εν τοις πράγμασι κατακτήσει status ισοδύναμο/ισότιμο των πανεπιστημιακών, καθώς έχουν να επιδείξουν διαχρονικά τέτοιας ποιότητας και εύρους εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο, με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση…
Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου επιγραμματικά, αναφέρει τις σημαντικότερες προτάσεις της για τη βελτίωση του υπό διαβούλευση σ/ν:
-Η εισήγηση και η τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ίδρυσης Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας προέρχεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» διαδέχθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο.
-Το υπό ίδρυση Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών να ονομαστεί Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ώστε να αντιστοιχεί σε διεθνώς παραδεκτό και αναγνωρισμένο γνωστικό πεδίο.
-Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών να ενταχθεί στα Τμήματα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, για λόγους εναρμόνισης με τα άλλα ομότιτλα πανεπιστημιακά Τμήματα ΑΕΙ.
-Να προβλεφθεί η πλήρης συμμετοχή των νέων Τμημάτων στη διοίκηση των πολυτμηματικών Σχολών στις οποίες εντάσσονται.
-Στους ενεργούς φοιτητές (μέχρι το 12ο εξάμηνο φοίτησης) των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου που ολοκληρώνουν τις σπουδές στο Τμήμα εισαγωγής τους να δοθεί η δυνατότητα απονομής του πανεπιστημιακού τίτλου, μετά από επιτυχή παρακολούθηση των επιπλέον μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του αντίστοιχου πανεπιστημιακού Τμήματος.
-Για την εμπέδωση του αισθήματος εργασιακής ασφάλειας στο διοικητικό προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου, κατά την ενσωμάτωσή του στον οργανισμό του Πανεπιστημίου, πέραν των άλλων στοιχείων, να καταγραφεί η πόλη εργασίας τους, από την οποία θα συνεχίζουν να υπηρετούν το νέο Ίδρυμα και μόνο με αίτησή τους θα δύνανται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη.
-Να ενισχυθεί η διοικητική δομή του ΝΠΙΔ «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», ώστε να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), το οποίο εντάσσεται στις αρμοδιότητές της.
Επιτροπή Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕΑνακοίνωση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου
Ανακοίνωση για σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου εξέδωσε η Επιτροπή Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες δόθηκε σε «διαβούλευση» το σχέδιο νόμο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. 
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την απορρόφηση ήδη υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο εκτός από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που καταργείται. Επίσης ιδρύονται νέες σχολές και τμήματα. Τέλος ιδρύεται Ερευνητικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και Αγροτοδιατροφικό Πάρκο με έδρα την Άρτα.
Καμία αυταπάτη ότι ωφελούνται όλοι από αυτές τις αλλαγές. Η κυβέρνηση επιδιώκει με το σχέδιο νόμου να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας. Διαφημίζει ότι γίνεται "πανεπιστημοποίηση" των ΤΕΙ. Ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ισχυρό και οι απόφοιτοί του "ανταγωνιστικοί". Ότι θα ωφεληθούν όλοι, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της "τοπικής κοινωνίας".
Οι αλλαγές αυτές καμιά σχέση δεν έχουν με αναβάθμιση των σπουδών και των Ιδρυμάτων. Αποτελούν αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ (Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης), για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, στο πλαίσιο της "περιφερειακής ανάπτυξης". (…) Το έχουμε δει το έργο! 
Η "ανάπτυξή" τους είναι νέο χτύπημα στις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους. Αυτοί που σίγουρα θα επωφεληθούν από τις αλλαγές είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της περιοχής (π.χ. "Δωδώνη", "Πίνδος", "Νιτσιάκος", "Νηρέας" κλπ.) θα ψαρεύουν φτηνούς πρακτικάριους από τα τμήματα (π.χ. Γεωπονική, Τμήμα Διατροφής), θα επεκταθεί η μαύρη εργασία των νέων μέσω της μαθητείας στα διετή προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν (Γαλακτοκομική, Ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.). 
Οι Τέχνες και οι αντίστοιχες σχολές (Καλών Τεχνών, Μουσικών Σπουδών) δένονται στο άρμα του Τουρισμού, τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα έρχονται να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο της Ενέργειας, της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
(…) Να μην τσιμπήσει κανείς! Από το 2001 τα ΤΕΙ έχουν ζήσει 2 "ανωτατοποιήσεις" και 2 Σχέδια "Αθηνά" και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο… Καμιά "ανωτατοποίηση" δεν έφερε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των τμημάτων με μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια.
(…) Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το σχέδιο νόμου και το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης. Έχει ήδη τοποθετηθεί και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπου και συνεχίζει να παλεύει για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, εκπαιδευτικών, του προσωπικού και των αποφοίτων.
Η απάντηση στο σχέδιο νόμου δεν είναι η διαιώνιση του διαχωρισμού σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ, η διαμάχη μεταξύ φοιτητών - σπουδαστών, η λογική "το κάθε τμήμα και ο καθένας για την πάρτη του", που καλλιεργούν ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΚΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τμήμα καθηγητών, με κριτήριο τη θέση τους, τις πιθανές μπίζνες. Δεν είναι να περιμένει κανείς παθητικά την αυταπάτη της "ανωτατοποίησης"».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Κάνουν… «τρίπλα» οι Γιαννιώτες;
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 2317414450134924022
Σχόλια
item