Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Οι αστερίσκοι της Πρυτανείας και η «επίθεση» της Καλών Τεχνών

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Οι αστερίσκοι της Πρυτανείας και η «επίθεση» της Καλών Τεχνών
Ο Πρύτανης με συνέντευξη του, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου για τη συνένωση με το ΤΕΙ – «Σκληρή» κριτική από την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών. 
Δυο σημαντικά γεγονότα προστέθηκαν χθες στο μείζον ζήτημα που αφορά τη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Το πρώτο ήταν η παρέμβαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γιώργου Καψάλη, ο οποίος επισήμανε δημόσια τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και το δεύτερο αφορά την «επίθεση» της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.
Υπενθυμίζουμε ωστόσο, αρχικά πως η διαβούλευση ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα 14 Μαΐου, όμως ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου θα βρίσκεται εκτός απροόπτου την Παρασκευή στα Γιάννενα και θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μία «πρώτη γεύση» από κοντά για τις αντιδράσεις και τις παρατηρήσεις που εκφράζονται για το Σχέδιο Νόμου.
Παράλληλα, όμως, όπως έγινε γνωστό χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου συνεδριάζει την Πέμπτη, μία συνεδρίαση που αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί από τη Σχολή Καλών Τεχνών.
Έτσι, όπως σημείωσε χθες ο κ. Καψάλης, υπάρχουν επισημάνσεις που αφορούν και εκφράζουν το σύνολο των πρυτανικών αρχών, όπως διευκρίνισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλες στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Τα μέλη ΔΕΠ
Η πρώτη παρατήρηση και πρόταση έχει να κάνει με την άμεση προκήρυξη 5-6 θέσεων μελών ΔΕΠ για κάθε ένα από τα νέα Τμήματα.
«Αυτό είναι αναγκαίο, καθόσον τα Τμήματα αυτά διαθέτουν ήδη μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, ο οποίος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω αναμενόμενων αφυπηρετήσεων. Παράλληλα, όμως, είναι βέβαιο ότι τα νέα μέλη ΔΕΠ, που θα επιλεγούν με ακαδημαϊκές διαδικασίες Πανεπιστημίου, θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στα νέα Τμήματα, ενώ θα συμβάλουν καθοριστικά και στη διαμόρφωση τωνεπικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών τους. 
Επίσης, η λειτουργία των νέων Τμημάτων δεν θα επηρεάσει την κατανομή και τις διεκδικήσεις για μέλη ΔΕΠ από τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου, για πολλά από τα οποία το ζήτημα του προσωπικού κατέχειδεσπόζουσα θέση», σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Στήριξη στην Καλών Τεχνών
Σε ότι αφορά ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αυτό της «απορρόφησης» του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής από τη Σχολή Καλών Τεχνών, ο κ. Καψάλης, υποστήριξε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος και της Σχολής που θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη μορφή που έλαβε το Τμήμα και την κατεύθυνση των εικαστικών σπουδών, θα πρέπει να υιοθετηθούν από το υπουργείο.
Επίσης, ως προς την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας τόνισε πως η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του.
«Για παράδειγμα πως θα γίνει η μετακίνηση προσωπικού με απόφαση μόνο της Συγκλήτου και πως θα έχουμε δύο τμήματα με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα; Αναρωτήθηκε ο κ. Καψάλης.
Ακόμη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, υιοθέτησε την άποψη των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ότι υφίσταται ουσιαστική συνάφεια στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και του προτεινόμενου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.
«Κατά συνέπεια προτείνεται το υπάρχον προσωπικό του Τμήματος να μην ενταχθεί στα διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με την υποστήριξη και του νέου προσωπικού που θα προστεθεί στο Τμήμα. Κατά συνέπεια, η έναρξη λειτουργίας και αυτού του Τμήματος προτείνεται να οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου».
Καταλήγοντας ο κ. Καψάλης τόνισε ότι θα προταθεί στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή να ασκείται και διοικητικό έργο από μέλος ΔΕΠ, εφόσον ακολουθείται διαδικασία κρίσης, ανάλογη με εκείνη των καθηγητών α’ βαθμίδας.
Ένα σημείο τριβής όμως με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι αυτό που αφορά στην μετακίνηση στη βαθμίδα μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου των «καθηγητών εφαρμογών» του ΤΕΙ που με πρόσφατη ρύθμιση ονομάστηκαν «λέκτορες εφαρμογών».
«Κάποιος που δε διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα, δε γίνεται να είναι λέκτορας και κατά συνέπεια μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Κοσμητεία της Καλών Τεχνών
Παράλληλα χθες, συνέντευξη τύπου παραχώρησε και η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών, που ήταν ιδιαίτερα επικριτική και αναφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μάλιστα η Κοσμητεία της Σχολής έκανε λόγο για σκοπιμότητες, επιδιώξεις και εμπαιγμό. Έχοντας στο πλευρό του το σύνολο σχεδόν των μελών ΔΕΠ της Σχολής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Ξενοφών Μπήτσικας σε μία μακροσκελή συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκε επί του Σχεδίου Νόμου και της συγκεκριμένης πρόβλεψης, επαναλαμβάνοντας πως η Σχολή θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι το τέλος, ώστε ο σχεδιασμός αυτός να μην υλοποιηθεί.
Τα επίπεδα διαφωνίας της Σχολής είναι τρία, το ακαδημαϊκό πλαίσιο, της ίσης μεταχείρισης και του θεσμικού πλαισίου. Στο πρώτο επίπεδο ο κ. Μπήτσικας τόνισε πως η Σχολή είναι αντίθετη για την ένταξη ενός τμήματος που δεν έχει καμία συνάφεια στο γνωστικό του αντικείμενο.
«Δυστυχώς το υπουργείο διόρισε μία επιτροπή, χωρίς κάποιο μέλος της να έχει γνώση καλών τεχνών και δεν ξέρουμε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν. Η πρόταση δεν έλαβε υπόψιν της το στρατηγικό σχεδιασμό της Σχολής και την εικαστική της κατεύθυνση.
Δε γνωρίζουμε τα κριτήρια και πως κάποιοι πιστεύουν ότι θα αποδώσει αποτελέσματα αυτή η συνεργασία», τόνισε αρχικά.
Το δεύτερο σκέλος της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας αφορούσε στην στάση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος με τον κ. Μπήτσικα να τονίζει πως ενώ στο σχέδιο νόμου προτείνεται η ίδρυση τριών νέων σχολών, οι δύο εκ των οποίων μονοτμηματικές, αυτό δε γίνεται για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, παρότι έχει προταθεί.
«Η μόνη Σχολή που τιμωρείται είναι η δική μας και έχουμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά γιατί αρνούνται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της Σχολής μας. Έχουμε να κάνουμε με μία κατάφωρη καταστρατήγηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Δεν είναι θέμα του υπουργείου η άνιση μεταχείριση, αλλά των αρχών του Πανεπιστημίου, που θυσίασαν τη Σχολή μας, αγνοώντας τις αποφάσεις της Σχολής. 
Ο κ. Αλμπάνης σε πρόσφατη συνάντηση διαβεβαίωνε ότι αν και δεν συμφωνεί, θα στηρίξει την πρότασή μας, ωστόσο η διοίκηση τελικά αδιαφόρησε και στην ουσία μας εμπαίζει, γιατί ποτέ δεν είχε την πρόθεση να μας στηρίξει», πρόσθεσε ο κ. Μπήτσικας.
Στο τρίτο επίπεδο της διαφωνίας της Σχολής Καλών Τεχνών ο κ. Μπίτσικας τόνισε πως με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν τηρήθηκαν οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, κάτι που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου και της λειτουργίας των συλλογικών του οργάνων.
Καταλήγοντας ο κ. Μπήτσικας έκανε γνωστό πως σήμερα Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου η γενική συνέλευση της Σχολής, την Πέμπτη θα παραστεί στη Σύγκλητο και τέλος κάλεσε τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις στις εκλογές της 6ης Ιουνίου να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν επί του Σχεδίου Νόμου.
Η Μ. Τζούφη
Από την άλλη, τη βεβαιότητα, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη νέα του μορφή, όπως προτείνεται από το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας, με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου, μπορεί να βαδίσει σε νέους δρόμους αναγνώρισης και επιτυχιών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη.
Με το Σχέδιο Νόμου να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη το μεσημέρι, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου και με τον υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να βρίσκεται την ερχόμενη Παρασκευή στα Γιάννενα, η συζήτηση θα εισέλθει στο τελικό της στάδιο, με τις αντιδράσεις και παρατηρήσεις να εκφράζονται από διάφορες πλευρές, όπως όμως και η εκτίμηση ότι η νέα μορφή αποτελεί μία σύγχρονη ακαδημαϊκή αναγκαιότητα.
Η κα Τζούφη σημείωσε, ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει εξωστρεφή χαρακτηριστικά, γιατί μόνον έτσι θα καταστεί ικανό να διεκδικήσει πόρους και να απασχολήσει μεγαλύτερο αριθμό διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Οι αστερίσκοι της Πρυτανείας και η «επίθεση» της Καλών Τεχνών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7957966086066934004
item