Στη σκιά του Τραμπ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια

Στη σκιά του Τραμπ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια
Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με τα Βαλκάνια, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά αυτή θα επισκιαστεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Την Πέμπτη στη Βουλγαρία θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με 6 Βαλκάνιους ομολόγους τους, ενώ οι Βρυξέλλες προσπαθούν να απαντήσουν στην ενισχυόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, με υποσχέσεις για ένταξη στην ΕΕ, σημειώνει το AFP.
Ομως, η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν, μαζί με τις απειλές για τους δασμούς που επίσης έχουν προκαλέσει πιέσεις στις διατλαντικές σχέσεις, θα κυριαρχήσουν στο δείπνο των ηγετών, την παραμονή της Συνόδου.
«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία του Ιράν και το εμπόριο θα τύχουν ενωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν και τα δύο θέματα στη Σύνοδο στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.
Παρά την επείγουσα φύση των προσπαθειών της Ευρώπης να σώσει τη συμφωνία για το Ιράν, και η Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική για το μέλλον της Ενωσης, επισημαίνει το AFP. 
Οι έξι βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, έχουν αρχίσει να ανυπομονούν για την ένταξη στην ΕΕ, μετά το «πάγωμα» πριν από τέσσερα χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πρόσφατα η Κομισιόν αποκάλυψε τη νέα στρατηγική της για την περιοχή, με στόχο να κάνει μέλη κάποιες χώρες έως το 2025, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία να προηγούνται, με αντάλλαγμα να γίνουν μεταρρυθμίσεις. 
Αλλά οι Βαλκάνιοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία θα εκμεταλλευτούν την όποια επιφυλακτικότητα της ΕΕ για να ενισχύσουν το δικό τους «πάτημα» στην περιοχή.
Ομως, δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για διεύρυνση μεταξύ αρκετών μελών της ΕΕ, που υποστηρίζουν ότι η Ενωση θα πρέπει πρώτα να λύσει τα προβλήματά της, πριν δεχθεί κι άλλα μέλη. Επίσης, η ΕΕ ανησυχεί για την ένταξη χωρών, προτού ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

epirusblog.gr
5 of 5
Στη σκιά του Τραμπ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2565401620988953314
item