Γερμανικό τείχος στη ρύθμιση του χρέους -Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία, τι ειπώθηκε Γερμανικό τείχος στη ρύθμιση του χρέους -Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία, τι ειπώθηκε | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γερμανικό τείχος στη ρύθμιση του χρέους -Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία, τι ειπώθηκε

Γερμανικό τείχος στη ρύθμιση του χρέους -Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία, τι ειπώθηκε

«Γερμανικό τείχος», βρίσκει μπροστά της η Αθήνα για την υπόθεση της ρύθμισης του Δημόσιου χρέους, καθώς μια θαρραλέα  παρέμβαση φαίνεται ότι σκοντάφτει στο Βερολίνο.
Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 
Η εικόνα που μεταφέρθηκε στα στελέχη του κόμματος  προκάλεσε προβληματισμό καθώς φαίνεται ότι και οι προτροπές Μακρόν προς τη Γερμανία έχουν  «πάει περίπατο». Ενδεικτικό του παγωμένου κλίματος  που επικρατεί στη Γερμανική πρωτεύουσα είναι το γεγονός ότι πάνε χαμένες και σε ώτα μη ακουόντων οι προτάσεις που διατυπώνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μκαρόν για την παρέμβαση στην Ευρωζώνη. 
«Οταν ο Μακρόν δεν μπορεί να περάσει τις θέσεις του  και δεν υπάρχει κοινός τόπος στα μείζονα, τότε στο θέμα του χρέους θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι» εξηγεί στο iefimerida στέλεχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου. 
Την αγωνία για τις εξελίξεις και την αναγκαία παρέμβαση στο χρέος, επιτείνει και η αναβλητικότητα του ΔΝΤ σε σχέση με την στάση που θα κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει υποχρεώσει από πριν την ελληνική κυβέρνηση να προνομοθετήσει «ψαλίδι» στις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Συντάξεις: Οχι τώρα η κουβέντα
Από τη συζήτηση που έγινε πάντως, το θέμα της μείωσης των συντάξεων αποδείχτηκε το πιο πολιτικό, καθώς φαίνεται να διαχωρίζει κάθετα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να αμφισβητηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και άρα να προχωρήσει η κυβέρνηση από την 1.1.19 στη μείωση των συντάξεων.
Εκείνο που έχει στο μυαλό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι το πώς θα αποφύγει το «ψαλίδι» των συντάξεων αλλά το πως θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια με επιδότηση ενοικίου και θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, «απαλύνοντας» της πληγές της νέας μείωσης με τα αντίμετρα.
Εξ άλλου, όπως ο ίδιος εκτιμά σε συνομιλητές του, ό,τι ζημιά ήταν να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ την έπαθε, συνεπώς θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων που προκάλεσε η περιοριστική πολιτική του Μνημονίου.
Στον αντίποδα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης έθεσαν και πάλι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι κατανοούν πως δεν μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση και τήρηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλά και να θέτει το ζήτημα. «Άλλο ο Ευκλείδης, άλλο εγώ» φέρεται να είπε ο κ.Φίλης που έχει εξελιχθεί σε «συνταξοφρουρό» και παίζει με τα νεύρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Πάντως ο πρωθυπουργός, αν και εξέφρασε έμμεση ενόχληση για την ένταση με την οποία θέτουν το ζήτημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις αναγνώρισε ότι πρόκειται για επιλογή με πολιτικό κόστος. 
Γι αυτό το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας αν και ζήτησε ν’ ανέβουν οι ρυθμοί για να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση ώστε μέσα στον μήνα να υπάρξει τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς, εντούτοις αναγνώρισε το βάρος του ζητήματος. Πόσο μάλλον το πόσα προαπαιτούμενα δεν θα κλείσουν τώρα και θα ενταχθούν προς υλοποίηση σε πακέτο την μεταμνημονιακή περίοδο.
Οι περισσότεροι πάντως ζήτησαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να πέσουν οι τόνοι μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση . 
Εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα ακόμα ζήτημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς από τη μια η ηγετική ομάδα τις βλέπει ως ευκαιρία για «πρόβα» συνεργασιών και άνοιγμα πολιτικού διαλόγου με το σοσιαλιστικό χώρο (πόσο μάλλον που δεν έχει και δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση) ενώ στελέχη των 53 και άλλοι, χωρίς να είναι αρνητικοί σε συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο,  θέλουν εντούτοις αυτές να μην αποκτήσουν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σοσιαλιστικό χώρο.
ΕΡΤ
Μέτωπο πάντως φαίνεται να ανοίγει και για την ΕΡΤ στον απόηχο της παραίτησης  Μιχαλίτση ο οποίος έκανε λόγο για υποβάθμιση του προγράμματος, απομάκρυνση ικανότατων στελεχών, αδιαφορία για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου, μηχανισμοί παραδιοίκησης, οπισθοδρομικό «νέο Οργανόγραμμα».
Συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας επειδή όπως υποστήριξαν η Δημόσια Τηλεόραση δεν έχει αποκτήσει το κύρος που θα έπρεπε ενώ γίνονται χειρισμοί που που επαναφέρουν το παλαιό συντεχνιακό κατεστημένο.
Από την πλευρά του  ο υπουργός αν και αναγνώρισε  ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που η κυβέρνηση θα ήθελε, παρουσιάστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.   

Epirusblog Gr
5 of 5
Γερμανικό τείχος στη ρύθμιση του χρέους -Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία, τι ειπώθηκε
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8579201634716983322
Σχόλια
item