Γιάννενα: Ο Δήμος χρωστάει 97.000 ευρώ στο Κληροδότημα Φιλίππου! Γιάννενα: Ο Δήμος χρωστάει 97.000 ευρώ στο Κληροδότημα Φιλίππου! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο Δήμος χρωστάει 97.000 ευρώ στο Κληροδότημα Φιλίππου!

Γιάννενα: Ο Δήμος χρωστάει 97.000 ευρώ στο Κληροδότημα Φιλίππου!

Μπορεί ο Δήμος Ιωαννιτών να έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τα κληροδοτήματα που ευεργέτες της πόλης έχουν αφήσει στη διάθεσή του, όμως ο ίδιος φαίνεται πως δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις έστω υποχρεώσεις του απέναντι στη βούληση όσων πρόσφεραν τις περιουσίες τους για το κοινό καλό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κληροδοτήματος Σπυρίδωνος Φιλίππου, στο οποίο ο Δήμος χρωστάει από το 2012 το ποσό των 97.000 ευρώ περίπου λόγω ρυμοτομίας από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως και μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ!


Το θέμα επαναφέρει με επιστολή του προς τον Θωμά Μπέγκα ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων Ηπείρου ζητώντας να καταβληθούν τα οφειλόμενα αλλά και να αξιοποιηθεί το οικόπεδο του Κληροδοτήματος.


Επιστολή προς Δήμαρχο
Aπαντώντας σε πρόσφατο έγγραφο του Δήμου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχαιοφίλων στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο (την υπογράφουν η Πρόεδρος Α. Χρηστίδη και ο Γεν. Γραμματέας Απ. Ζαχάρης) θίγει ορισμένα βασικά θέματα. 


Το πρώτο είναι τα έσοδα και έξοδα από τη μίσθωση του οικοπέδου του Κληροδοτήματος Φιλίππου, χαρακτηρίζοντας επαρκή τα στοιχεία που αναφέρονται σ’ αυτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κληροδοτήματος, θα προσκομιστούν τα σχετικά παραστατικά για να κλείσει και νομότυπα το θέμα. 

Ένα άλλο θέμα αφορά στην αξιοποίηση του οικοπέδου του Κληροδοτήματος, για το οποίο ο εκπρόσωπος του Συλλόγου θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Επιτροπή διαχείρισής του, όταν αυτή συνεδριάσει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 


Ούτε ευρώ απ’ τον Δήμο!
«Καυτό» ωστόσο είναι το θέμα που θίγεται στην επιστολή του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Ηπείρου το οποίο αφορά στις οφειλές ύψους 96.968 ευρώ του Δήμου προς το Κληροδότημα λόγω ρυμοτομίας από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως.


Το ποσό αυτό, μαζί με τους αναλογούντες τόκους έπρεπε να είχε κατατεθεί από το Δήμο σε ειδικό λογαριασμό του Κληροδοτήματος Σπ. Φιλίππου, από το 2012 προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της βούλησης του διαθέτη, σύμφωνα και με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων του 2016. 


Ωστόσο, ήρθε το ίδιο έτος η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφάσισε «την απόδοση του ποσού των 96.968.00 ευρώ στο Κληροδότημα Σπ. Φιλίππου ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του Δήμου και σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της βούλησης του διαθέτη». 

Ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι «αντίθετη με τη βούληση του διαθέτη, άρα αντισυνταγματική και παράνομη» και επισημαίνει ότι από τότε και μέχρι σήμερα χρήματα δεν αποδόθηκαν στο Κληροδότημα, γεγονός που χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο. 


Διαχειριστικές ανωμαλίες
Όπως λοιπόν επισημαίνει ο Σύλλογος στο έγγραφό του προς τον Θ. Μπέγκα, «προκύπτουν σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες σε βάρος του Κληροδοτήματος, για τις οποίες προκύπτουν και οι ανάλογες ευθύνες που αντανακλούν: 

α) Προσωπικά σε σας που έχετε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου. 
β) Σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη της διοίκησης και διαχείρισης των Κληροδοτημάτων του Δήμου, και το οποίο κατά το νόμο, εγκρίνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς και απολογισμούς των Κληροδοτημάτων. 
γ) Στην εποπτεύουσα και ελέγχουσα αρχή – στην προκειμένη περίπτωση στη διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας στην οποία, κατά νόμο, υποβάλλονται οι προϋπολογισμοί – απολογισμοί των Κληροδοτημάτων, και εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με την εφαρμογή ή μη των όσων προβλέπονται για κάθε Κληροδότημα».

Ζητούν αποκατάσταση
Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων ζητάει την παρέμβαση του Δημάρχου υπενθυμίζοντας ότι για τέτοιου είδους διαχειριστικές ανωμαλίες ορίζονται, πειθαρχικές παραβάσεις, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 


Τον καλεί λοιπόν να φροντίσει ώστε ο Δήμος χωρίς χρονοτριβή, να καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό του Κληροδοτήματος Σπ. Φιλίππου το οφειλόμενο ποσό των 96.968.00 ευρώ συν τους τόκους που αναλογούν από το 2012 και μέχρι σήμερα, ενώ επισημαίνει πως τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και οι Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου και η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου έχουν υποχρέωση να μεριμνήσουν για την άμεση αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαχειριστικής ανωμαλίας. 

Ένα τελευταίο θέμα που θίγει ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων Ηπείρου είναι η αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Κληροδοτήματος Φιλίππου, σημειώνοντας πως αυτή δε συγκροτήθηκε και δε λειτούργησε, γιατί το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να συζητήσει ήταν ο τρόπος διάθεσης του ποσού των 96.968 ευρώ το οποίο ο Δήμος έπρεπε να είχε καταθέσει σε λογαριασμό του Κληροδοτήματος, πράγμα που δε συνέβη! 


Ζητάει λοιπόν να συγκροτηθεί η Επιτροπή και να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που απορρέουν από τη διαθήκη του Σπ. Φιλίππου.

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Δήμος χρωστάει 97.000 ευρώ στο Κληροδότημα Φιλίππου!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4322612963176206960
Σχόλια
item