Ήπειρος: Αλλάζει σελίδα με υβριδικά καραβάκια και 35.000 φωτιστικά

Ήπειρος: Αλλάζει σελίδα με υβριδικά καραβάκια και 35.000 φωτιστικά
Πρωτοπορεί και καινοτομεί η Περιφέρεια που βρίσκεται στην κορυφή των Περιφερειών της χώρας, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ – Ευρωπαϊκό βραβείο για την υλοποίηση της Μονάδας ΑΣΑ θα πάρει η Ήπειρος.
Στην κορυφή των Περιφερειών της χώρας βρίσκεται η Περιφέρεια της Ηπείρου, αναφορικά με την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ, που την οδηγούν στη νέα εποχή.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά τη χθεσινή ημερίδα που έγινε στα Γιάννενα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νικολάου Μαντζούφα.
Όπως προέκυψε μάλιστα, από τις δηλώσεις του ίδιου του υφυπουργού, η Περιφέρεια Ηπείρου, αναμένεται να βραβευτεί για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων από την Ευρώπη, τη στιγμή που κυριολεκτικά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας σε πολλούς τομείς και ειδικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων έργων.
Η ημερίδα είχε ως θέμα: «Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδοτήσεις Έργων, Διαχείρισης Ενέργειας, Νέες Προοπτικές» και τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει πλέον για τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. 
«Διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε καινοτομία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΕLENA, εξήρε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους. Επεσήμανε δε και τα προβλήματα που εντοπίζονται στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο Περιφερειάρχης, ήταν και των μονάδων βιοαερίου, για τις οποίες είπε ότι η δημιουργία τους είναι χρήσιμη, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος εξήρε τη συνεργασία με τους κ. κ. Πιτσιόρλα και Μαντζούφα για τη μονάδα Επεξεργασίας ΑΣΑ και για άλλα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητά τους,: «Χαίρομαι, που παίρνετε αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Μονάδα ΑΣΑ
Σε ότι αφορά τη Μονάδα ΑΣΑ, πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάζεται με τη μορφή ΣΔΙΤ, με το Δημόσιο να συμμετέχει με 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Η σύμβαση, η οποία προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Η συνολική προθεσμία για την κατασκευή του εργοστασίου είναι 18 μήνες και σύμφωνα με τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα, το έργο «τρέχει» και θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη και παρουσίαση σήμερα Πέμπτη.
Μετά την ολοκλήρωση, θα ακολουθήσει η φάση της λειτουργίας για 25 χρόνια από την εταιρία ΤΕΡΝΑ. Το έργο αυτό, δεν είναι το μοναδικό που δείχνει την πρωτοπορία της Περιφέρειας Ηπείρου που με πρόγραμμα σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο που έχει να κάνει με τον φωτισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια και δημοτικές ενότητες τεσσάρων δήμων.
Ο Στ. Πιτσιόρλας
Από την άλλη στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πιτσιόρλας, ανέδειξε συγκεκριμένα σημεία, λέγοντας, πως οι δυνατότητες της χώρας ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τεράστιες, εξηγώντας ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε μακριά από τη δαιμονοποίηση.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε φύγει από τη δαιμονοποίηση... διαφόρων πηγών ενέργειας. Εδώ, στην Ήπειρο, έχουμε μια καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και για τα απορρίμματα και για άλλα έργα. Τώρα σχεδιάζουμε ένα δεύτερο μεγάλο έργο για τον φωτισμό τόσο σε δήμους όσο και σε δημόσια κτήρια. Είναι έργα σοβαρά, σημαντικά και είναι έργα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εξοικονόμηση πόρων και φυσικά μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά ρωτήθηκε για το αν τα έργα ΣΔΙΤ, δεν προωθούνται γενικά, επειδή δεν μπορεί να «φαγωθεί» κρατικό χρήματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
«Στα έργα ΣΔΙΤ είναι αδύνατο! Για τα δημόσια έργα όλοι είχαμε μια εικόνα και ξέρουμε τις πρακτικές για πολλά από αυτά. Στην αναδιάρθρωση της χώρας, προχωρήσαμε και για αυτό κάναμε και το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις ώστε να μπορούν να παράγουν αποτέλεσμα για την χώρα», είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Σημαντικά στοιχεία
Ο κ. Μαντζούφας για ακόμη μια φορά στάθηκε στην συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου την οποία και εγκωμίασε εκ’ νέου. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένη μιας και ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση.
«Είναι πρωτοπόρα, είναι παράδειγμα» είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μαντζούφας αναλύοντας παράλληλα έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη με την οποία έχουμε μεγάλη απόκλιση.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ΤΡΕΚ μιλώντας στο κοινό παρουσίασε το επόμενο μεγαλόπνοο σχέδιο που ετοιμάζει η περιφέρεια Ηπείρου και έχει να κάνει με τον φωτισμό, τον τηλεέλεγχο, την τηλεδιαχείριση.
Συνολικά μιλάμε για ένα έργο της τάξης των 63,3 εκ, ευρώ με 35.000 φωτιστικά σε 173 δημοτικές ενότητες της Ηπείρου και την κάλυψη 80.000 τμ δημόσιων κτηρίων με συστήματα αυτοματοποίησης και πολλά άλλα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάπλαση της Παμβώτιδας με νέα υβριδικά πλοιάρια αλλά και με ήπιες λιμενικές υποδομές. 
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όλα όσα σχεδιάζονται παραθέτοντας μια μια τις σχεδιαστικές δυνατότητες αλλά και την εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες των περιοχών της Ηπείρου.
Η Τ. Καλογιάννη
Με τη σειρά της η Αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία αναδεικνύοντας κατά την διάρκεια της εισήγησης ανέφερε όλα όσα έχουν κάνει σαν Περιφέρεια και υπογραμμίζοντας την σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα η κα. Καλογιάννη, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους κ.κ. Πιτσιόρλα και Μαντζούφα. «Η συνεργασία αυτή, για την οποία είμαι και προσωπικά υπερήφανη, βελτιστοποιεί κάθε δυνατότητα και επιδίωξη της Περιφέρειας Ηπείρου, και δημιουργεί νέους ορίζοντες ταχύτερης και αποτελεσματικότερης υλοποίησης κρίσιμων έργων. 
Και επειδή σε κάθε θετική εξέλιξηενυπάρχει η δημιουργική διάθεση, η συστηματική παραγωγική εργασία και η συνεισφορά συγκεκριμένων προσώπων, είναι αναγκαίο και στο σημείο αυτό, να αναφερθώ στον υπουργό κ. Πιτσιόρλα και στον Ειδικό Γραμματέα κ. Μαντζούφα για να τους ευχαριστήσω για την θετική διάθεση, την έγκαιρη απόκριση και την έγκυρη καθοδήγηση, με την οποία αντιμετωπίζουν κάθε ανακύπτουσα σχετική δική μας έλλειψη», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας η αντιπεριφερειάρχης είπε και τα εξής: «Η Ελλάδα μας, είναι μία χώρα με πλούσιο ενεργητικό, το οποίο κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και καλούμαστε να το υπερασπιστούμε και να το αναδείξουμε. Οι ασκούντες την πολιτική διαχείριση έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας οι γενιές που έρχονται. Έχουμε εξουσιοδοτηθεί να ανοίξουμε τους νέους δρόμους. 
Οι δρόμοι αυτοί, όμως, δεν ανοίγονται με λόγια, αλλά μόνο με έργα. Επειδή, όμως, τα έργα δεν παράγονται δια της «θείας επιφοιτήσεως», η υλοποίηση τους προϋποθέτει ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εργασθεί χωρίς μεμψιμοιρίες και αυτοεξαιρετισμούς, σοβαρά και κυρίως αρκετά, συνθήκη που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί καθ’ ότι οι πολιτικοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα κι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν αλλεργία σ' αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν κανονική εργασία. 
Στην Ήπειρο, όμως, τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς μας δείχνουν ότι είμαστε μία από τις εξαιρέσεις. Η Περιφερειακή Αρχή με το έργο της, οδηγεί τις εξελίξεις στην περιοχή και είναι δίπλα στον πολίτη. Γι’ αυτό και οι πολίτες στέκονται στο πλευρό της».
.anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Αλλάζει σελίδα με υβριδικά καραβάκια και 35.000 φωτιστικά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5460126536402162330
item