Στα 300 εκατ. ευρώ το όφελος στα ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ Στα 300 εκατ. ευρώ το όφελος στα ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στα 300 εκατ. ευρώ το όφελος στα ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ

Στα 300 εκατ. ευρώ το όφελος στα ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ
Το «πράσινο φως» για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των εταιρειών SNAM-Enagas-Fluxys έδωσε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ.
Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα των Ελληνικών Πετρελαίων από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αν στα 283,7 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα που αντιστοιχεί στον όμιλο προστεθούν 16 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της χρήσης 2017, το οποίο όπως προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών θα εισπράξουν οι πωλητές.
Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα 66% των μετοχών του Διαχειριστή (35% από τα ΕΛΠΕ και 31% από το ΤΑΙΠΕΔ) είναι 535 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως επισημάνθηκε σήμερα, κρίνεται ιιανοποιητικό και εντός του εύρους των αποτιμήσεων που είχαν γίνει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.
Απευθυνόμενος προς τους μετόχους ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, υπογράμμισε ότι στο μέλλον ο όμιλος θα είναι παρών στην αγορά του φυσικού αερίου, με τρόπο επωφελή.
«Η συμμετοχή μας στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι θα ελέγχουμε τη θέση μας», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τσοτσορός.
Η στρατηγική του ομίλου για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας, εκτός από το εύλογο του τιμήματος υπαγορεύεται από τρία ακόμη δεδομένα:
  • Πρώτον, ότι η συμμετοχή στην εταιρία ήταν έμμεση (μέσω της ΔΕΠΑ) και μειοψηφική με περιορισμένη εκπροσώπηση στο ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο.
  • Η πώληση από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ μεγιστοποιεί το τίμημα, καθώς ο επενδυτής εξασφαλίζει το 66% των μετοχών και δικαιώματα ελέγχου που δεν θα μπορούσε να λάβει αποκτώντας μόνο το 35 % των ΕΛΠΕ.
  • Σε περίπτωση διατήρησης της συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στη Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (ΔΣ), αλλά και συμμετοχής στη ΓΣ των μετόχων παρά μόνο για ζητήματα που σχετίζονται με τη διανομή του μερίσματος.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι τα έσοδα από την πώληση του Διαχειριστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απομόχλευση, ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρείας ή / και χρηματοδότηση επενδύσεων.
Τόνισε, επίσης, ότι η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα πρέπει επίσης να πιστοποιήσει τον ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Την αντίθεσή του με την πώληση του ΔΕΣΦΑ εξέφρασε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη σημερινή συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 84,31 % του μετοχικού κεφαλαίου και η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα.

Epirusblog Gr
5 of 5
Στα 300 εκατ. ευρώ το όφελος στα ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6869215918740934345
Σχόλια
item