Γιάννενα: ΣΤΕΝΑΖΕΙ Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!...Μείωση έως και 20% στις πωλήσεις • Αρνητική η εικόνα σε όλη την Ήπειρο

Γιάννενα: ΣΤΕΝΑΖΕΙ Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!...Μείωση έως και 20% στις πωλήσεις • Αρνητική η εικόνα σε όλη την Ήπειρο

Τα στοιχεία των εαρινών εκπτώσεων, διαψεύδουν τα μεγάλα λόγια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις

Τελικά, ούτε οι εκπτώσεις, αλλά ούτε και οι προσφορές, φαίνεται πως μπορούν να δώσουν «φιλί ζωής» στην ασθμαίνουσα αγορά της Ηπείρου, η οποία μετά τις γιορτές του Πάσχα, δεν μπορεί να…. σηκώσει κεφάλι! 

Εκτός από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες βέβαια είναι εκτός ανταγωνισμού, έχοντας συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού τα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες συσσωρεύονται, με τους επαγγελματίες μονίμως να «κυνηγούν» τις όποιες ρυθμίσεις προαναγγέλλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να τα τακτοποιήσουν και να γλιτώσουν το «λουκέτο». 

Από την άλλη, πολλοί ακόμη περιμένουν την δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για μείωση της υψηλής φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσο κι αν θέλουν τα κυβερνητικά στελέχη να καλλιεργήσουν μια διαφορετική εικόνα και στην αγορά, στο πλαίσιο της… πανηγυρικής εξόδου από τα μνημόνια που διαφημίζουν μετ’ επιτάσεως τον τελευταίο καιρό, τα στοιχεία τους διαψεύδουν.  

Πτώση έως και 20%!
Εκτός από την εικόνα με τους καταστηματάρχες να περιμένουν με καρτερικότητα στην είσοδο κάποιον υποψήφιο πελάτη, τα επίσημα στοιχεία των εαρινών εκπτώσεων που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είναι απογοητευτικά για όλη την Ήπειρο. 

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν τα Γιάννενα και η Πρέβεζα, με την πτώση των πωλήσεων κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου να φτάνει έως και 20%! Υποτονική ήταν η κίνηση και σε Άρτα – Ηγουμενίτσα, με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί έως και 10%.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «ξαναγυρίσαμε στα ανησυχητικά αρνητικά πρόσημα πωλήσεων, ενώ η αγορά τη περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων έδειξε γενικά υποτονική και ο καταναλωτής πολύ κουρασμένος. Ο θεσμός των εκπτώσεων ξεχείλωσε πολύ με αποτέλεσμα να ξεφτίσει»!

Ενδιαφέροντα στοιχεία
Ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψαν περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (56%) κατά τις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις. 

Αναφορικά με την εικόνα των πωλήσεων με βάση το μέγεθος της επιχείρησης, φαίνεται ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις είχαν δυσμενέστερη εικόνα. Ενδεικτικά, το 70% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ σημείωσε πτώση πωλήσεων.

Στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις συμμετείχε η πλειονότητα των επιχειρήσεων (80%), ενώ ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης 6 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%,  το 32% μεταξύ 11 – 20% και το 28% μεταξύ 21 – 40%.

Το 53% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 14% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών. Διαφοροποίηση καταγράφεται στις άλλες κατηγορίες όπου το 17% έκανε εκπτώσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και το 13% σε εμπορεύματα stock.

Το άνοιγμα τις Κυριακές
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της εαρινής εκπτωτικής περιόδου επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη τάση που καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων (46%) και το 37% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με επέκταση του ωραρίου των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων χωρίς, δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. 

Τέλος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΤΕΝΑΖΕΙ Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!...Μείωση έως και 20% στις πωλήσεις • Αρνητική η εικόνα σε όλη την Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2273916139818469307
item