Θεσπρωτία: ΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ (vd) Θεσπρωτία: ΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ (vd) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: ΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ (vd)Θεσπρωτία: ΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ (vd)
Ενα συγκινητικό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών Θεσπρωτίας...

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα που χάνεται στα βάθη των χρόνων και έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο νεκροταφείο, κάτοικοι φίλοι και συγγενείς νεκρών πηγαίνουν πάνω απο τους τάφους τους.

Συγγενείς των νεκρών παραγγέλνουν τα αγαπημένα τραγούδια τους όσο ήταν εν ζωή και σε κάθε μνήμα ακούγεται και το αντίστοιχο τραγούδι με τη συνοδεία οργάνων. Με αυτό το μοναδικό εθιμοτυπικό και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι «σπάνε» τη νεκρική σιωπή και ανάμεσα στα μνήματα αναπολούν στιγμές του παρελθόντος.

Ετσι με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν και υπο τους ήχους ηπειρώτικων τραγουδιών γιορτάζουν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ακολούθούν παραδοσιακοί χοροί έξω απο το νεκροταφείο, με το γλέντι να συνεχίζεται πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού


Πηγή: epirus-tv-news.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: ΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ (vd)
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2448062442736972341
Σχόλια
item