Γιάννενα: Στόχος η αλλαγή του status Γιάννενα: Στόχος η αλλαγή του status | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στόχος η αλλαγή του status

Γιάννενα: Στόχος η αλλαγή του status

Τα κομμάτια ενός παζλ, που θα αλλάξει την εικόνα του παραλίμνιου μετώπου τα επόμενα χρόνια, βγάζει… από το κουτί ο δήμος Ιωαννιτών, με το όλο εγχείρημα να έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ιδιαίτερα ελκυστικό.

Η κατάσταση του παραλίμνιου μετώπου σήμερα είναι τέτοια, που το καθιστά αφιλόξενο για ντόπιους και επισκέπτες, κάτι άλλωστε, που αποτυπώθηκε και στα τρία ζωντανά εργαστήρια πολιτών, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθεκτική Ευρώπη».

Ελλιπής φωτισμός, δυσκολία πρόσβασης για άτομα με αναπηρία, απουσία δρώμενων, έλλειψη σημείων για να κάθονται οι πολίτες και να απολαμβάνουν τη λίμνη, είναι μερικά μόνο απ’ όσα επισημάνθηκαν. Όχι, βέβαια, πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ίσως τώρα όλα αυτά έρχονται στο προσκήνιο, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια η πόλη δεν κοίταζε προς τη λίμνη, αλλά είχε στραμμένη την πλάτη της προς αυτή.
Ένα από τα κομμάτια του παζλ είναι η ανάπλαση και η δημιουργία ενός πεζοποδηλατόδρομου από την πλατεία Μαβίλη έως το Πέραμα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη και, μόλις ξεπεραστούν κάποια ζητήματα στην περιοχή του Μάτσικα, θα μπει στο στάδιο της υλοποίησης.
Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την επίλυση των κυκλοφοριακών ζητημάτων, καθώς αυτοκίνητα και λεωφορεία καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή για τη βόλτα τους. Από την πλευρά του δήμου, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για το ζήτημα, που με την ολοκλήρωσή τους θα δείξουν τον δρόμο, που πρέπει να ακολουθηθεί. 
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι η αξιοποίηση του χώρου των παλιών στρατιωτικών φυλακών, ο οποίος προβλέπεται να μετατραπεί σε ένα Πολιτιστικό Πάρκο, το οποίο θα συνδεθεί με το ΚΕΠΑΒΙ, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τον χώρο των Παλιών Σφαγείων.
Ήδη ο δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Ιουνίου. Η ομάδα μελέτης, που θα πάρει το 1ο βραβείο, θα αναλάβει στη συνέχεια την εκπόνηση της συνολικής μελέτης, έναντι ποσού 263.000 ευρώ. Το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Πάρκου, ικανοποιώντας τους παραπάνω στόχους:
- Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεών των στρατιωτικών φυλακών και της ΕΡΤ, καθώς και της υφιστάμενης εκκλησίας με το βοηθητικό κτίριο δίπλα της.
-. Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους από 4.000 -6.000 m2., για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων- παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.
- Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων στο λειτουργικό διάγραμμα του πάρκου, όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.
- Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, flirt corner, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προστασίας από καιρικά φαινόμενα, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.
- Απόδοση επιφάνειας στο σύνολο της διάταξης του πάρκου και σε κατάλληλη θέση με προορισμό την προσωρινή στάθμευση οχημάτων (Ι.Χ., ταξί, λεωφορεία) , την επιβίβαση-αποβίβαση και φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων κ.ά., αλλά και την στάθμευση οχημάτων ατόμων ειδικών αναγκών.
Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο, όχι διαταράσσοντας, αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρολό.
- Ιδιαίτερη προσπάθεια έτσι ώστε να δοθεί έμφαση πρόσβασης στο πάρκο και στον τρόπο οργανικής σύνδεσης αυτού με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιου μέτωπο και τους γύρω πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων.
- Τέλος, είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια από την πλευρά των μελετητών η πρότασή τους να έχει διευρυμένα όρια αφενός προς την λίμνη και αφετέρου στη λεωφόρο Γεννηματά.
.agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στόχος η αλλαγή του status
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5390839510186771004
Σχόλια
item