Γιάννενα: "Εκπέμπουν" sos τα πέτρινα Γεφύρια στο Τσεπελόβο

Γιάννενα: "Εκπέμπουν" sos τα πέτρινα Γεφύρια στο Τσεπελόβο


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης», θέλοντας να προασπίσει και να διαφυλάξει την κληρονομιά των προγόνων μας, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη επισκευή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το γεφύρι της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806) και το γεφύρι του Χάτσιου (χτισμένο το 1804) χρήζουν άμεσης παρέμβασης ώστε να μην καταρρεύσουν.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπέλοβου «Πρόκειται για πέτρινα γεφύρια απείρου φυσικού κάλους με μεγάλη ιστορία και τεράστια συνεισφορά στη ζωή των προγόνων μας καθώς χρησίμευαν στην καθημερινή μετακίνησητους. 
Πλέον, αποτελούν πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια θαυμασμού».
Γεφύρι της Κοβάτσαινας
Αξίζει να αναφερθεί πως προ διετίας, στις 29 Αυγούστου 2016, είχε υπάρξει ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου προς τον Δήμο Ζαγορίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την αποσάθρωση του νότιου βάθρου του γεφυριού του Χάτσιου αλλά δυστυχώς κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.
Ιδιαίτερη μνεία για το ζήτημα είχε γίνει και σε μεταγενέστερη συνέλευση του Δήμου, παρουσία του δημάρχου Ζαγορίου, στο Τσεπέλοβο το καλοκαίρι του 2017, αλλά για ακόμα μία φορά, όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος «η έκκληση μας ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”».
Σήμερα, έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, η ζημιά επεκτάθηκε και στο βόρειο βάθρο με έντονο κίνδυνο για κατάρρευση.
Γεφύρι του Χάτσιου
Επιπροσθέτως, στο γεφύρι της Κοβάτσαινας υπάρχει υποχώρηση ενός μεγάλου μέρους πλευρικά επηρεάζοντας τη στατικότητα του σημαντικά.
«Μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του Θεογέφυρου στη Ζίτσα και της Γκάνας στο Καβαλάρι, ιστορικών πέτρινων γεφυριών του Ελληνικού πολιτισμού, κρίνεται ως ζωτικής σημασίας το ζήτημα» τονίζει ο σύλλογος και συνεχίζει:
«Ως πολιτιστικός σύλλογος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Τσεπελόβου, ζητούμε και απαιτούμε οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν του θέματος χωρίς άλλες χρονοτριβές και κωλυσιεργίες ώστε να μην “θρηνήσουμε” ακόμα ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ευελπιστούμε στην ορθή μέριμνα και πλήρη επισκευή των γεφυριών και όχι στη σιωπή, την αδιαφορία και την ανταλλαγή ευθυνών σε όποια ανεπιθύμητη ενδεχόμενη κατάρρευση. Η έγκαιρη κινητοποίηση σας για την επισκευή τους θα μας βρει σύμμαχο σας.
Ειδάλλως, η απραξία σας θα μας βρει απέναντι σας».
.pamepreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: "Εκπέμπουν" sos τα πέτρινα Γεφύρια στο Τσεπελόβο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9207808734654712521
item