Τι περιλαμβάνει η πρόταση, για την αναβάθμιση των F-16, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ

Τι περιλαμβάνει η πρόταση, για την αναβάθμιση των F-16, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ
Την αναβάθμιση 85 από τα μαχητικά F-16 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, στην έκδοση Viper, δηλαδή στην πιο σύγχρονη εκδοχή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, το οποίο χρειάστηκε τελικά δύο συνεδριάσεις μέχρι να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση. 
Στη συνεδρίαση, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί και διήρκεσε περίπου δυο ώρες, έγινε αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που θα έχουν τα F-16 στη νέα τους έκδοση, αλλά και των διαφορών τους με τα ανταγωνιστικού τύπου αεροσκάφη, τώρα και στα επόμενα 10 χρόνια, στο πλαίσιο πάντα της ισορροπίας αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο, μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδος. 
Έμπειροι αξιωματικοί σχολίαζαν σε συνομιλητές τους, σε σχέση με τη σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ότι με την αναβάθμιση στον πιο σύγχρονο τύπο, τα F-16 θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν, πλην της Stealth τεχνολογίας, στα ίσια τα F-35, κάτι που σημαίνει ότι  επιχειρησιακά θα είναι ισάξια. Να σημειωθεί πάντως ότι, εντωμεταξύ, παραμένει άγνωστο αν και πότε θα προμηθευτεί η Τουρκία τα F-35. 
Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ελήφθη για την αναβάθμιση των F-16  εγκρίθηκε με βάση τη νέα πρόταση. 
Στην προηγούμενη συνεδρίαση η αναβάθμιση των F-16 κινδύνεψε να μετατραπεί σε θρίλερ,  αφού η πρώτη πρόταση ήταν εμπροσθοβαρής, με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ελληνική πλευρά να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.
Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε ότι από τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για την αναβάθμιση των 85 F-16, η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλλει τα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Η εμπροσθοβαρής απαίτηση σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία καθιστούσαν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στη συμφωνία. 
Όλα αυτά οδήγησαν σε αναβολή της απόφασης για την αναβάθμιση των F-16 στο προηγούμενο ΚΥΣΕΑ. 
Εντωμεταξύ, ενημερώθηκε σε πολιτικό επίπεδο η αμερικανική πλευρά και ζητήθηκε η εξομάλυνση των πληρωμών, να γίνει δηλαδή η αποπληρωμή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. 
Η αμερικανική εταιρεία που θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 αποδέχθηκε το αίτημα και έτσι υπήρξε νέα πρόταση και καταλήξαμε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τη λήψη της σχετικής απόφασης. 
Η  νέα πρόταση από την αμερικανική πλευρά έχει καλύτερη κατανομή των αποπληρωμών σε βάθος χρόνου, καθώς κατά πληροφορίες , η οροφή για τις δόσεις κατ’ έτος είναι τα 150 εκατ. ευρώ, αντί των 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την πρώτη πενταετία με βάση την προηγούμενη πρόταση. 
Η αποπληρωμή θα γίνει έως τη διετία 2027-2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να «πέσει» λίγο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα έχει και η ΕΑΒ.
Καμμένος: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το πρόγραμμα αναβάθμιση των F-16 
Την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη δίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μέσω των social media. 
«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ», έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.
Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού
Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία ανέφερε:
«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Πάιατ: Μεγάλη μέρα για το υπ. Εθνικής Άμυνας -Συγχαρητήρια στον Καμμένο
Τα συγχαρητήρια του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την ομάδα του έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για την ομόφωνη έγκριση από το ΚΥΣΕΑ του προγράμματος αναβάθμισης των 85 F-16.
Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη μέρα για το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Aμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, τονίζοντας ότι η αναβάθμιση ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο.
Κικίλιας: Η ΝΔ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης
«Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά» σημειώνει ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα ο Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του προσθέτει πως «Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16».
epirusblog.gr
5 of 5
Τι περιλαμβάνει η πρόταση, για την αναβάθμιση των F-16, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 8826434016981818718
item