Ήπειρος: EKAB - Και από αέρος βοήθεια για την Ήπειρο

Ήπειρος: EKAB - Και από αέρος βοήθεια για την Ήπειρο

Βάση αεροδιακομιδής για το ΕΚΑΒ θα αποτελεί σύντομα το Άκτιο – Στρατηγική επιλογή του Άκτιο, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου.
Μια ιδιαίτερα θετική είδηση ανακοινώθηκε, ακόμη πιο επίσημα χθες για την Ήπειρο και τα Γιάννενα, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου που σύντομα αρχίζει.
Ο λόγος για την απόφαση του ΕΚΑΒ να ξεκινήσει τις αεροδιακομιδές από τη βάση του Ακτίου, μια απόφαση που ανακοίνωσε χθες από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, υπογραμμίζοντας ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος επισκέφθηκε το Άκτιο συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της 7ης Περιφέρειας Βασίλη Παπαδιώτη προκειμένου να δουν από κοντά τις υποδομές.
Η επιλογή του Ακτίου, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκαναν στα Γιάννινα, έγινε καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι σε επίπεδο υποδομών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς όλα μπορούν να υποστηρίξουν την άμεση έναρξη λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το πτητικό μέσο που θα εγκατασταθεί στο Άκτιο. Έτσι δεν έχει αποφασιστεί αν θα πρόκειται για μέσο από την δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο κ. Καρακατσιανόπουλος, από την Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Άκτιο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις είναι καλές.
«Ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθεί το θέμα του πτητικού μέσου και ποιος θα το διαθέσει, εάν δηλαδή θα είναι η Πολεμική Αεροπορία ή το Πυροσβεστικό Σώμα», είπε εξηγώντας πως οι διαδικασίες θα κυλήσουν με σχετική ταχύτητα ενώ όπως ανέφερε η βάση του Ακτίου μπορεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή και τους ορεινούς όγκους αλλά και τα νησιά του Ιονίου.
Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οπότε και θα μπορέσει να δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας της βάσης με πιθανότερο ενδεχόμενο να είναι τριήμερη.
Άλλα ζητήματα
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του προέδρου για την διάθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αγορά δυο αεροσκαφών υγειονομικού χαρακτήρα προκειμένου να διατεθούν για την αεροδιακομιδή. Όπως είπε, μέσω της δωρεάς του ιδρύματος Στ. Νιάρχος θα γίνει η αγορά δύο αεροσκαφών ειδικά διαμορφωμένων για αεροδιακομιδή ασθενών, καθώς και η επισκευή των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ τα οποία είχαν καθηλωθεί στο έδαφος από το 2008 και το 2012.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρακατσιανόπουλος ενώ σημείωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να ενισχυθεί και ο εξοπλισμός δύο ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma τα οποία θα διατεθούν για σκοπούς αεροδιακομιδών, κάτι που θεωρείται και το καλύτερο σενάριο για την περιοχή. Μάλιστα στόχος είναι να αξιοποιηθούν και τα υπάρχοντα ελικοδρόμια όπως αυτό που διαθέτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Από την άλλη, χθες ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε και στην επικείμενη λειτουργία του Σταθμού στο Μεσοπόταμο.
Όπως ανέφερε οι εγκαταστάσεις υπάρχουν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό η έναρξη θα γίνει στα τέλη του Μαΐου.
Εξίσου σημαντικό είναι το κομμάτι αυτό που αφορά το τηλεφωνικό κέντρο της Κέρκυρας. Στο προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΚΑΒ είναι να μεταφερθούν όλα τα κέντρα εδώ στα Γιάννενα καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν προσωπικό και να το διαθέσουν για την κάλυψη αναγκών σε ασθενοφόρα. 

«Μπορούμε τον κόσμο αυτόν να τον διαθέσουμε για ένα πλήρωμα ασθενοφόρου», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των ψηφιακών πομποδεκτών τύπου tetra, σημειώνοντας και την διάθεση του ΟΤΕ να κάνει επέκταση του δικτύου ενώ στάθηκε και στην τηλεματική που επίσης είναι στις προθέσεις τους να αναπτυχθεί και στα Γιάννενα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην μεταφορά του ΕΚΑΒ στον σταθμό των ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα. Όπως είπε, η πρόθεσή τους είναι να είναι μαζί στο ίδιο κτίριο αφήνοντας στην άκρη… τις όποιες, όπως ο ίδιος είπε, συντεχνιακές λογικές.

anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: EKAB - Και από αέρος βοήθεια για την Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3382937310188394867
item