Η άφαντη Μέρκελ και το Brexit δίνουν πρώτο ρόλο στον Μακρόν -Νέα συνάντηση με τον Τραμπ [εικόνες] Η άφαντη Μέρκελ και το Brexit δίνουν πρώτο ρόλο στον Μακρόν -Νέα συνάντηση με τον Τραμπ [εικόνες] | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η άφαντη Μέρκελ και το Brexit δίνουν πρώτο ρόλο στον Μακρόν -Νέα συνάντηση με τον Τραμπ [εικόνες]

Η άφαντη Μέρκελ και το Brexit δίνουν πρώτο ρόλο στον Μακρόν -Νέα συνάντηση με τον Τραμπ [εικόνες]
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει την Δευτέρα, 23 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον, επίσημη επίσκεψη τριών ημερών και στόχος του είναι να επεκτείνει την ισχύ της Γαλλίας.
Η πρόσφατη επίθεση με πυραύλους στην Συρία, στις 13 Απριλίου, στην οποία μετείχαν η Γαλλία, και οι ΗΠΑ -και όχι η Γερμανία- σύσφιξαν την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν οι δύο ηγέτες: ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον αέρα του καλύτερου στρατιωτικού συμμάχου.
Η επίσκεψη προβλέπει στρατιωτικές τιμές στο γρασίδι του Λευκού Οίκου, επίσημο δείπνο με τους υψηλότερους καλεσμένους της Ουάσινγκτον και ομιλία στην αμερικανική γερουσία. Μέσα σε τρεις ημέρες, ο γάλλος πρόεδρος θα τιμηθεί όσο κανένας ξένος ηγέτης ακόμη.
Οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι πολιτικές δυσκολίες της Ανγκελα Μέρκελ καθώς και το Brexit άνοιξαν τον δρόμο για την ανανέωση της γαλλικής επιρροής στην Ουάσινγκτον.
Από την αρχή της θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν απέδειξε ότι η μέθοδός του είναι να μιλάει σε όλους και να αποδεικνύει τον πραγματισμό του. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως στους ξένους συνομιλητές, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, με τους οποίους συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ή ακόμη και η ηγεσία του Ιράν. Ο Μακρόν δεν πικραίνει ποτέ τους καλεσμένους του, απλά επαναλαμβάνει τις  «κόκκινες γραμμές» της Γαλλίας.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ αυτή η μέθοδος λειτούργησε άριστα, ενώ το γεγονός ότι ο Μακρόν μιλάει άριστα αγγλικά βοήθησε από όλες τις απόψεις.
Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε στο συντηρητικό κανάλι Foxnews, την παραμονή της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον και εξήγησε την «ιδιαίτερη σχέση» που διατηρεί με τον αμερικανό πρόεδρο.
«Στόχος μου είναι να αναβαθμίσω την μακρά ιστορία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες μας, η οποία βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της ειρήνης. Θα υπερασπιστώ τη συνεργασία σας και στην Γερουσία όπου θα επιμείνω ότι οι χώρες μας πρέπει να συνεργαστούν για να μειώσουν την επιρροή μερικών κακών κρατών ή βίαιων δικτατόρων», είπε.
Οπως είπε ο γάλλος πρόεδρος η «ιδιαίτερη σχέση» του με τον Ντόναλντ Τραμπ οφείλεται σε τρεις λόγους:
«Πιθανόν γιατί και οι δύο είμασταν εκτός παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Δεύτερον, συμφωνούμε στα σημαντικά διεθνή θέματα και ιδιαίτερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του ισλαμικού κράτους. Και τρίτον, έχουμε μια δυνατή προσωπική σχέση».
Ο Μακρόν δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει και για την βίαιη χειραψία που είχαν ανταλλάξει στο παρελθόν, όταν ο ένας ήθελε να έχει το πάνω χέρι στον άλλο: «Ηταν πολύ αυθόρμητο, μια στιγμή φιλική» είπε και πρόσθεσε με χιούμορ ότι είδε κάποια «θύματα από τις ισχυρές χειραψίες του Τραμπ που τραβάει προς το μέρος του όσους χαιρετάει».

Για την Συρία, στην οποία ο Μακρόν θέλει να έχει πρώτο λόγο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί «πρέπει να παραμείνουν εκεί, όχι απαραίτητα με αμερικανικό στρατό, αλλά σίγουρα με την διπλωματία». Για να οικοδομήσουμε την νέα Συρία, ο ρόλος των ΗΠΑ, των συμμάχων, των χωρών της περιοχής, «ακόμη και ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας» θα είναι πολύ σημαντικός, όπως είπε.
«Δεν μπορούμε να φύγουμε μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους. Είναι σαν να αφήνουμε την χώρα στα χέρια του Ιράν, του Μπασάρ Αλ Ασαντ και αυτών των ανθρώπων που θα προετοιμάσουν τον επόμενο πόλεμο και θα τροφοδοτήσουν τους νέους τρομοκράτες», είπε.
Οσο για τους εμπορικούς δασμούς που θέλει να επιβάλλει ο Τραμπ, ο Μακρόν δήλωσε:
«Ελπίζω ότι δεν θα υλοποιήσει το σχέδιό του εναντίον των συμμάχων του. Διότι, ποιές είναι οι προτεραιότητες; Χρειάζονται σύμμαχοι και εμείς είμαστε σύμμαχοι. Ελπίζω ότι θα εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν γίνονταν εμπορικοί πόλεμοι εναντίον των συμμάχων. Εγώ είμαι απλός και κατανοητός: δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο εναντίον όλων, της Κίνας, της Ευρώπης, της Συρίας, του Ιράν. Ε, πώς! Δεν λειτουργεί αυτό».
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε τα πράγματα έξω από τα δόντια:
«Είναι ένας ισχυρός άνδρας, ένας ισχυρός πρόεδρος, θέλει μια μεγάλη Ρωσία και ο λαός του είναι περήφανος για την πολιτική του. Αλλά είναι εξαιρετικά σκληρός με τις μειονότητες και τους αντιπάλους του. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που βλέπει την δημοκρατία, αλλά βρίσκομαι σε συνεχή συζήτηση μαζί του.
Ας μην είμαστε απλοϊκοί: έχει εμμονή με την ιδέα να παρεμβαίνει στις δημοκρατίες μας. Δεν γίνεται να είμαστε χαλαροί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οταν είσαι χαλαρός μαζί του επωφελείται από σένα, έτσι είναι το παιχνίδι. Παράγει πολλά «fake news», και έχει ισχυρή προπαγάνδα. Θέλει να τραυματίσει τις δημοκρατίες μας γιατί νομίζει ότι είναι καλό για τη Ρωσία. Τον σέβομαι, τον γνωρίζω, δουλεύω μαζί του γνωρίζοντας όλα αυτά».
Στη συνέντευξή του ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί στη Γαλλία και προκαλούν μαζικές διαδηλώσεις. Δήλωσε ότι έχει ένα πρόγραμμα «χαιραφέτισης της Γαλλίας», ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει «μια Γαλλία ισχυρή και προσαρμοσμένη στις νέες προκλήσεις, ειδικά στις νέες τεχνολογίες και στην πράσινη οικονομία».
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποκύψει στους διαδηλωτές και στις απεργίες.
«Αν ακολουθείς τις δημοσκοπήσεις, δεν μεταρρυθμίζεις ποτέ», είπε.
 «I'm here to make my country great again», «Είμαι εδώ για να κάνω ξανά τη Γαλλία μεγάλη», κατέληξε, δανειζόμενος το κεντρικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ.

Epirusblog Gr
5 of 5
Η άφαντη Μέρκελ και το Brexit δίνουν πρώτο ρόλο στον Μακρόν -Νέα συνάντηση με τον Τραμπ [εικόνες]
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8252465768270675476
Σχόλια
item