Γιάννενα: «Πρόκληση» για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο Γιάννενα: «Πρόκληση» για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Πρόκληση» για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο

Γιάννενα: «Πρόκληση» για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο

Στις 7 Μαΐου, στις 11 το πρωί, θα αποσφραγιστούν οι προσφορές των προσκαλούμενων εταιριών για την ανάδειξη του αναδόχου της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, που μπαίνει στην τελική ευθεία τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την κατάρρευσή του.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε στις 18 Απριλίου τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ. 

Η πρόσκληση απευθύνθηκε στις εταιρίες ΝΗΡΙΚΟΣ Τεχνική Α.Ε., Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ και ΑΝΤΑΙΟΣ Τεχνικών Κατασκευών Α.Ε., που επελέγησαν με βάση τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του έργου.

Στην προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εξασφαλίζονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε ο ανάδοχος, που θα προκύψει, να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις ενός έργου, που αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο, μία πρόκληση για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο της χώρας. 


«Το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον, μοναδικό, με ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, πολυπλοκότητα και ένταση εργασιών, που το καθιστούν έργο ειδικού χειρισμού. 

Κατά συνέπεια, επιβάλλεται ο ανάδοχος να έχει αφενός εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, αφετέρου να διαθέτει ικανή οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο έντεχνα, και εντός των δύο θερινών περιόδων, κατά τις οποίες είναι δυνατή η εκτέλεση των εργασιών», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΣτη διακήρυξη του έργου σημειώνεται ότι αυτό θα πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε δύο καλοκαίρια, λόγω των περιορισμών που θέτει η στάθμη του ποταμού, ενώ η σύμβαση έχει διάρκεια 17 μηνών.


 Στην 1η περίοδο, αυτό το καλοκαίρι δηλαδή, προβλέπεται να γίνει η αποκατάσταση του ανατολικού μεσόβαθρου, μαζί με το αντίστοιχο ενσωματωμένο τμήμα του κεντρικού τόξου, μέχρι τη στάθμη του ανώτερου τμήματος του δυτικού μεσόβαθρου, αποκατάσταση της ανατολικής καμάρας και ένωση με το σωζόμενο μικρό τμήμα του ανατολικού ακρόβαθρου, επισκευή και ενίσχυση των σωζόμενων τμημάτων δυτικού μεσόβαθρου, δυτικής καμάρας, δυτικού και ανατολικού ακρόβαθρου.


Στη 2η περίοδο, το επόμενο καλοκαίρι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει η αποκατάσταση του κεντρικού τόξου (μήκους 27,6 μέτρων), του καταστρώματος και των στηθαίων και οι υπόλοιπες εργασίες ολοκλήρωσης της αποκατάστασης της γέφυρας.


Στους όρους της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου έχουν αποτυπωθεί και ληφθεί υπόψη όλες οι επιστημονικές, τεχνικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που συνεργάστηκαν και ειδικά της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το έργο.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΗ κατάρρευση του ιστορικού μνημείου τον Φεβρουάριο του 2015 είχε προκαλέσει έντονη συγκίνηση στο πανελλήνιο, ενώ καθολικό υπήρξε το αίτημα της αναστήλωσής του. Από την πρώτη στιγμή, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, και ιδιαίτερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συστρατεύθηκε σε ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό και περίπλοκο. 


Σήμερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μετά τη σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης, την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών μελετών, τα απαραίτητα έργα στήριξης των ακροβάθρων. που εκτελέστηκαν με ευθύνη της περιφέρειας, και βεβαίως, την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχου, το κυρίως έργο της αναστήλωσης μπαίνει στην τελική ευθεία.


«Στόχος όλων είναι η πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, σε παγκόσμιο επίπεδο, με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και του πρωτομάστορα Μπέκα. Με δεδομένη την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα έργα της αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας Πλάκας μπορούν να είναι σε πλήρη ανάπτυξη από το φετινό καλοκαίρι», σημειώνει το υπουργείο.


Για την αναστήλωση του λιθόκτιστου γεφυριού της Πλάκας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων και ανακηρυγμένο διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το 1972, απαιτήθηκε η συντονισμένη συνεργασία επτά φορέων: των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, της περιφέρειας Ηπείρου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος και του δήμου Β. Τζουμέρκων.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Πρόκληση» για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8573923098532141111
Σχόλια
item