Θεσπρωτία: Λεύκωμα με παραδοσιακά κτίσματα και εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσπρωτίας...

Θεσπρωτία: Λεύκωμα με παραδοσιακά κτίσματα και εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσπρωτίας...
Το πολύ δραστήριο, είναι αποδεδειγμένο στην πράξη, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, εξέδωσε ένα  λεύκωμα με πολλές φωτογραφίες από  κτίσματα, όπως οικίες, γεφύρια, νερόμυλους, κρήνες, λιοτρίβια, αλλά και εκκλησιαστικά μνημεία, μονές και ναούς, που αναδεικνύουν τη θεσπρωτική αρχιτεκτονική τέχνη και αποτυπώνουν την καθημερινότητα κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα στις περιοχές της Ηγουμενίτσας, των Φιλιατών και της Παραμυθιάς. 

Το λεύκωμα είναι διανθισμένο με γραπτές καταθέσεις ψυχής. Την επιμέλεια (φωτογραφίες-κείμενο) του λευκώματος, που από κάθε άποψη βαθμολογείται με άριστα, έκανε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών Μάρκος Νικολάου. 

Ο ίδιος εύστοχα αναφέρει ότι "το ζητούμενο σήμερα είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας σε παράλληλο δρόμο με την επιδιωκόμενη ανάπτυξη. 

Όμως η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός με όρους καθαρά οικονομικούς και ρυθμούς ταχείας και αλόγιστης εκμετάλλευσης, είναι το πιο κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο αναφοράς σε αυτή την περίπτωση". 

Σημαντική υπήρξε η συμβολή στην αρτιότητα της εργασίας του ηγουμένου της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιου Ντελή,  στον οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένος ο τόμος. 

Ο π. Μεθόδιος, που έχει ανεπτυγμένο ζήλο για τη διάσωση της παράδοσης στη Θεσπρωτία, επισημαίνει: "Με την έκδοση αυτή, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη στοιχείο για την αποκατάσταση της εικόνας της θεσπρωτικής παράδοσης και ταυτόχρονα ένα επιπλέον πνευματικό λιθάρι στη συμπλήρωση της οικοδομής για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του". 

Στον πρόλογό του ο αρχιτέκτονας-δρ. κοινωνικής και οικονομικής γεωγραφίας Μιχάλης Αράπογλου, παρατηρεί δικαιολογημένα πως "η φωτογράφηση, έστω και και ερειπωμένων αρχιτεκτονικών έργων του πρόσφατου παρελθόντος, σημαίνει, στην ουσία, τον εντοπισμό τους, την καταγραφή τους, τη μελέτη τους, την προβολή τους και μέσα απ' όλα αυτά τη συνειδητοποίηση της κοινής γνώμης και την κατανομή στην κοινωνία και τις δομές της του βάρους της ευθύνης τους".  

Για την έκδοση του λευκώματος, που κυκλοφόρησε σε 400 αντίτυπα, συνεισέφεραν οικονομικά η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Σουλίου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, η Τράπεζα Ηπείρου, αλλά και πόροι αντλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmuw KA2.  
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Λεύκωμα με παραδοσιακά κτίσματα και εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσπρωτίας...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1203933537146085739
item