Αμερικανικό Πεντάγωνο για Συρία: Τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά

Αμερικανικό Πεντάγωνο για Συρία: Τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά. 

Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου. 


Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, είναι μεγαλύτερο από τους τρεις στόχους που επλήγησαν σήμερα..
.
Pentagon spokesperson Dana White: "Last night operations were very successful. We met our objectives. We hit the sites, the heart of the chem weapons program. So, it was mission accomplished." https://abcn.ws/2IR1WWv 
Παράλληλα, το πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε επίσης, ότι δεν εντόπισε κάποια στρατιωτική αντίδραση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων. Επίσης επισήμανε ότι δεν έχει ενημερωθεί για θύματα μεταξύ αμάχων από τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία κατά συριακών στόχων, σήμερα τα ξημερώματα.




Pentagon says the strikes are going to set back Syria's chemical weapons program "for years" https://cnn.it/2HAL1rA 



Οι αξιωματούχοι του πενταγώνου εκτιμούν ότι οι συριακές δυνάμεις έχασαν σημαντικό εξοπλισμό και υλικών που σχετίζονται με τα χημικά όπλα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπήρχαν χημικοί παράγοντες σ’ έναν από τους στόχους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι το κανάλι διαχείρισης-αποφυγής κρίσεων με την Ρωσία, εξακολουθεί να είναι ενεργό. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα από όπλο της Συρίας κατά οπλικού συστήματος της Δύσης, που χρησιμοποιήθηκε στις σημερινές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ από πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ τα ξημερώματα με στόχο τη Συρία.


US Department of Defense video shows Tomahawk missile launching from a warship during allied military strikes in Syria overnight. https://abcn.ws/2GYhzKZ 
Το χρονικό της επίθεσης


Η προαναγγελθείσα επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία σημειώθηκε τελικά τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα χτυπήματα ανακοίνωσε ο ίδιος ο προεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος.  Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού και όπως είπε ο Τραμπ στη δήλωσή του: «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου. Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».

Η επίθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε 60 λεπτά όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση. Οι συμμαχικές δυνάμεις φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση. 


Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, που επίσης έκανε δηλώσεις, σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Συμπλήρωσε και εκείνος ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα χτυπήματα που άρχισαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) έπληξαν τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία. 


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του  ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό. Πράγματι στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισχυρες εκρήξεις, καπνοί αναδύθηκαν από την ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας.  

Χάρτης με τους στόχους

map_strikes
Ο Τραμπ είπε στη δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. "Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων". Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: "Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;



Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.

Και οι δυο υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιτρέψει την ατιμώρητη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, ουσιαστικά συναινώντας στο να γίνουν φυσικό μέρος του πολέμου.

Η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.

Ο κ. Μακρόν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.


Εικόνα  από Δαμασκό




syr01
syr02
syr03
syr04

epirusblog.gr
5 of 5
Αμερικανικό Πεντάγωνο για Συρία: Τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6887162428855033511
item