Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης 

Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια "γρήγορη συμφωνία", κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της τραπεζικής ένωσης και τους κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης είπε ο Μπρουνό Λε Μερ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε την Ισπανία και την Ιταλία να συνταχθούν με το γαλλογερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που σκοπεύει να παρουσιάσει στα τέλη Ιουνίου.

"Πρότεινα στον Ισπανό ομόλογό μου να συμμετάσχει στις εργασίες, γιατί μπορεί να μας ενημερώσει για τις παρατηρήσεις και της ιδέες της Ισπανίας για το μέλλον της ευρωζώνης", εξήγησε ο Λε Μερ μετά τη συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ρομάν Εσκολάνο.

Ο στόχος είναι να καταλήξουν οι χώρες σε μια "γρήγορη συμφωνία", κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της τραπεζικής ένωσης και τους κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας ότι στα θέματα αυτά η Γαλλία και η Ισπανία ακολουθούν "ακριβώς την ίδια γραμμή".

"Τάσσομαι υπέρ μιας διαδικασίας που ξεκινά από το γαλλογερμανικό ζεύγος, η οποία κατόπιν επεκτείνεται στην Ισπανία και την Ιταλία (...) και παραμένει στη συνέχεια ανοιχτή για κάθε εταίρο που το επιθυμεί", πρόσθεσε ο Λε Μερ.

Ο Γάλλος υπουργός είπε επίσης ότι πρότεινε και στην Ιταλία να συμμετάσχει σε αυτόν τον "οδικό χάρτη", μολονότι η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. 


"Η Ιταλία έχει κυβέρνηση (σ.σ. υπηρεσιακή), έχει υπουργό Οικονομικών, επαφίεται επομένως στις ιταλικές αρχές να αποφασίσουν ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση (...) αλλά προς το παρόν εργαζόμαστε με τις υπάρχουσες ιταλικές αρχές", σημείωσε.

Το Παρίσι πιέζει εδώ και μήνες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι προτάσεις του (κυρίως για τη θέσπιση της θέσης του υπουργού Οικονομικών και του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης) συναντούν αντιδράσεις από την πλευρά όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών. 


Στα μέσα Μαρτίου ο Λε Μερ δήλωσε ότι βρίσκεται "πολύ κοντά" σε συμφωνία για τα θέματα αυτά με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Στόχος του είναι να παρουσιάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη σύνοδο κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
epirusblog.gr
5 of 5
Το Παρίσι καλεί Μαδρίτη και Ρώμη στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1032957806224891260
Σχόλια
item