Γιάννενα: Από επιλογή γίνεται ανάγκη

Γιάννενα: Από επιλογή γίνεται ανάγκη
«Πονοκέφαλο» για τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου αποτελεί το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα κληθούν να μετακυλήσουν στους πολίτες, σε λίγους μήνες.
Το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα 100 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, διπλασιάζοντας και υπερδιπλασιάζοντας –σε κάποιες περιπτώσεις- τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες. \
Βέβαια, και σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα από τα τέλη ταφής αγγίζουν πάλι ένα αντίστοιχο ποσό, επομένως, αποτελεί μονόδρομο η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει συστηματικά και οργανωμένα η ανακύκλωση, προκειμένου το κόστος να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ουσιαστικά, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινά τη δοκιμαστική λειτουργία του, ενώ την ίδια περίοδο και μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε όλους τους δήμους.
Αυτό σημαίνει ότι, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξηθεί και την επιβάρυνση αυτή θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. 
Ωστόσο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και αποσπασματικών δράσεων, η ανακύκλωση βρίσκεται πολύ μακριά από την καθημερινότητα των δημοτών της Ηπείρου, που σημαίνει ότι η δυνατότητα, μερικής έστω, μείωσης του κόστους, μέσω της διαλογής στην πηγή αν είναι εφικτό, απομακρύνεται.
Παρά τη μέχρι σήμερα τεράστια συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου στην προώθηση και κατασκευή των υποδομών, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί αποκλειστικά αρμοδιότητα των δήμων. Είναι αυτοί, δηλαδή, που θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη, και μάλιστα, σε μια προεκλογική χρονιά.
«Καλά είναι τα έργα που γίνονται, αλλά τα κόστη θα είναι τελείως διαφορετικά και χρειάζεται μια διαφορετική οργάνωση και αντιμετώπιση από τους δήμους. Πρέπει πλέον να πάρουμε το ζήτημα πάνω μας. Σίγουρα αργήσαμε σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, γιατί αυτή δεν αφορά μόνο κάποιες δράσεις, αλλά αλλαγή κουλτούρας. 
Πρέπει πλέον να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί τα κόστη θα είναι μεγάλα, όπως και η επιβάρυνση των ανταποδοτικών τελών, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, σε δηλώσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμαρχοι της Ηπείρου βρέθηκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, με στόχο να ενημερωθούν αναλυτικά για το θέμα από τον πρόεδρο του περιφερειακού ΦοΣΔΑ (που δεν έχει λειτουργήσει ακόμη ως περιφερειακός) Στάθη Γιαννούλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννούλης, το αυξημένο κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν συνολικά.
Επιμερίζοντας το υπολογισθέν κόστος, ανέφερε ότι στα 40 ευρώ θα είναι η τιμή εισόδου στο εργοστάσιο, που είναι και ένα από τα χαμηλότερα στην χώρα, περί τα 20 ευρώ υπολογίζεται η λειτουργία των ΣΜΑ ανά τόνο, άλλα 20 ευρώ η μεταφορά από τους ΣΜΑ στο εργοστάσιο και άλλα τόσα περίπου η μεταφορά των υπολειμμάτων στους ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ τότε), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργούν και οι τελευταίοι.
Το ύψος της επιβάρυνσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ της 1η Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας τις ρήτρες, που απορρέουν από την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τα επεξεργασμένα απόβλητα.
«Είναι ένα βάρος, το οποίο θα πρέπει να δούμε πως θα το αναλάβουμε και πως θα το ξεπεράσουμε, γιατί όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση της χώρας και των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.
Η συζήτηση βέβαια για όλα αυτά έρχεται μάλλον καθυστερημένα, όπως και ο όποιος συντονισμός για να καταρτιστούν σχέδια δράσης, διαδημοτικά ή μη. 
Σε κάθε περίπτωση, μετά το Πάσχα οι δήμαρχοι θα έχουν στα χέρια τους μια μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί επικαιροποίηση και εξειδίκευση αυτής που έχει εκπονήσει η περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να συζητήσουν ξανά.
agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από επιλογή γίνεται ανάγκη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4695619120034811541
item