Ήπειρος: ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ! Ήπειρος: ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!

Ήπειρος: ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!

Περισσότερους επισκέπτες αναμένεται να φέρουν φέτος στην Ήπειρο οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αλλά και τα Αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων

Πρώιμη έναρξη της θερινής σεζόν στα παράλια - Σχολικές εκδρομές – ανάσα για τους Γιαννιώτες επαγγελματίες…

Περισσότεροι τουρίστες, εγχώριοι αλλά και από το εξωτερικό, αναμένεται να έρθουν φέτος για διακοπές και περιηγήσεις στην Ήπειρο, κάτι που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο από τους τοπικούς φορείς, ειδικά Περιφέρεια, Δήμους και ενώσεις ξενοδόχων. Βοηθούν σ’ αυτό τόσο οι νέοι αυτοκινητόδρομοι όσο και η εν εξελίξει αναβάθμιση στα δύο κύρια αεροδρόμια της περιοχής μας.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή ενδέχεται να μην αποτυπωθεί και στις εισπράξεις του τουρισμού, καθώς οι επισκέπτες τείνουν να ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα, κάτι που έχει διαφανεί και τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, ενώ δεν είναι κρυφό ότι τα παράλια της Ηπείρου αλλά και των γειτονικών Επτανήσων προσελκύουν τελευταία όλο και πιο πολύ κόσμο από τις κοντινές Βαλκανικές χώρες που «μετρούν» και το τελευταίο ευρώ! 
Πάντως, η θερινή τουριστική σεζόν οδηγείται φέτος σε πρώιμη έναρξη λόγω των καλοκαιρινών σχεδόν καιρικών συνθηκών, ενώ τα Γιάννενα εξακολουθούν να υποδέχονται δεκάδες λεωφορεία που φέρνουν στην πόλη μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Περισσότεροι επισκέπτες
Φέτος αναμένεται να φανούν με ολοκληρωμένο τρόπο οι επιπτώσεις της παράδοσης στην κυκλοφορία τόσο της Ιόνιας όσο και της Ολυμπίας Οδού που φέρνουν τα Γιάννενα πολύ κοντά στην Αθήνα. Είναι σίγουρο ότι θα ευνοήσουν σημαντικά την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, όπως εξάλλου συμβαίνει και με την Εγνατία Οδό που έχει μετατραπεί σε δίοδο μέσω της οποίας τουρίστες από τη Βόρειο Ελλάδα και τα Βαλκάνια φτάνουν ως τα παράλια της Ηπείρου.
Εξάλλου, σημαντικό ρόλο στην άφιξη ακόμα περισσότερων επισκεπτών κυρίως από το εξωτερικό είναι σαφές ότι θα παίξει η αναβάθμιση των Αεροδρομίων Ακτίου και Ιωαννίνων. 
Οι υποδομές του πρώτου αερολιμένα, που έχει περάσει στη Γερμανική Fraport, ήδη βελτιώνονται (αύξηση σταθμών check in και πυλών, ανακαίνιση οδοστρώματος, επέκταση και ανακαίνιση τερματικού σταθμού κ.λ.π.) με προφανή στόχο να υποδέχεται ακόμα περισσότερες πτήσεις στο μέλλον.
Όσο για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αυτό φέτος θα έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στην εγκατάσταση σταθμού καυσίμων, αλλά και στην αναβάθμιση των υπόλοιπων υποδομών του που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ξοδεύουν λιγότερα!
Η άφιξη ωστόσο περισσότερων τουριστών φέτος στην Ήπειρο δε θα σημάνει απαραίτητα και αύξηση του τζίρου για τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς, όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επισκέπτες στη χώρα μας τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς που διανύουμε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε μικρότερο πλεόνασμα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το πλεόνασμα μειώθηκε στα 7 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. πέρυσι, εξέλιξη που οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 12 εκατ. ευρώ ή 4,2%) σε σχέση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 38 εκατ. ευρώ ή 14,7%).
H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%, καθώς φτάσαμε φέτος τους 1.088 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 965.000 πέρυσι, όμως, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7,6% και διαμορφώθηκε στα 279 ευρώ.
Ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες των επαγγελματιών του τουρισμού τουλάχιστον από τους παραθεριστές που φτάνουν στην Ήπειρο από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες είναι χαμηλές, αφού πρόκειται για πολίτες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, οι οποίοι αποδεικνύονται πολύ «σφιχτοί» στις δαπάνες τους.
Πρόωρο ξεκίνημα
Το τετραήμερο της Πρωτομαγιάς δίνει την πρώτη ευκαιρία φέτος για εξόρμηση στα κοντινά παράλια με ή χωρίς διαμονή για τους περισσότερους Γιαννιώτες και γενικά για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, ευνοούντος και του καλού καιρού. 
Η αναμονή αυτή κινητοποίησε εδώ και μέρες τους επαγγελματίες σε Πρέβεζα, Σύβοτα, Πάργα, Πέρδικα κλπ., οι οποίοι ανοίγουν τα καταστήματά τους πρόωρα φέτος για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, με την ελπίδα ότι ο Μάιος θα πάει καλά και ο τζίρος του θα προσεγγίσει αυτόν των καλοκαιρινών μηνών. 
Αν αύριο δεν αλλάξει κάτι ριζικά όσον αφορά στον καιρό, τα κοντινά παράλια θα πλημμυρίσουν με κόσμο που θα επιλέξει να πιάσει τον Μάη δίπλα στη θάλασσα!
Στο… φουλ οι εκδρομές
Όσον αφορά στην πόλη των Ιωαννίνων, αυτή την περίοδο υποδέχεται δεκάδες σχολεία κάθε εβδομάδα που την επιλέγουν για την καθιερωμένη ανοιξιάτικη εκδρομή τους, φέρνοντας σ’ αυτήν χιλιάδες μαθητές. 
Κάπως έτσι, το τελευταίο τριήμερο η Παραλίμνιος περιοχή, το Κάστρο, το Νησί και δημοφιλή αξιοθέατα όπως το Σπήλαιο Περάματος πλημμύρισαν από παιδιά που ήρθαν στα Γιάννενα από κάθε γωνιά της χώρας. 
Η παρουσία τόσων σχολικών εκδρομών δίνει μια ανάσα στους ντόπιους επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα με σουβενίρ) σε μία περίοδο «ουδέτερη» κατά τα άλλα για εκείνους!
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 164535067195886327
Σχόλια
item