Γιάννενα: Η εκκλησία της Περιβλέπτου σήμερα πανηγυρίζει και συρρέουν από το πρωί εκατοντάδες πιστοί Γιάννενα: Η εκκλησία της Περιβλέπτου σήμερα πανηγυρίζει και συρρέουν από το πρωί εκατοντάδες πιστοί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η εκκλησία της Περιβλέπτου σήμερα πανηγυρίζει και συρρέουν από το πρωί εκατοντάδες πιστοίΗ εκκλησία της Περιβλέπτου σήμερα πανηγυρίζει και από το πρωί εκατοντάδες Γιαννιώτες συρρέουν σε αυτή.Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι κτισμένη σε χαμηλό λόφο στη νότια είσοδο της πόλης. Αρχικά υπήρξε καθολικό μονής, την οποία ίδρυσε ο Επιφάνιος Ηγούμενος το 1647

Ο Επιφάνιος Ηγούμενος (1568-1648) γεννήθηκε στα Γιάννενα, αλλά έζησε κυρίως στη Βενετία, όπου διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του εμπορική επιχείρηση. 

Παρόλο που ήταν ολιγογράμματος μερίμνησε για την...
έκδοση βιβλίων με δικά του έξοδα. Μέσα στα Γιάννενα εκτός από την Περίβλεπτο ίδρυσε και την Επιφάνειο Σχολή. Από επιγραφή, δίπλα στη νότια θύρα της κοιμητητριακής σήμερα, εκκλησίας της Περιβλέπτου πληροφορούμαστε ότι εδώ δίδαξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στις 4 Αυγούστου του 1770. 


Ο ναός της Περιβλέπτου, έχει κτισθεί στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με τρούλους, ενώ τα πλάγια με χαμηλωμένους τρούλους (φουρνικά). 

Οι τοιχογραφίες της αψίδας του ιερού έγιναν το 1842 από τους Γιαννιώτες ζωγράφους Θεοδόσιο και τον γιό τουΚωνσταντίνο, όπως αναγράφεται στο διακοσμητικό ελλειψοειδές διάχωρο που εικονίζεται στη βάση της κόγχης, κάτω από την παράσταση του Μεγάλου Αρχιερέα.

Πηγή: epirusgate.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η εκκλησία της Περιβλέπτου σήμερα πανηγυρίζει και συρρέουν από το πρωί εκατοντάδες πιστοί
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7394710873762668142
Σχόλια
item