Γιάννενα: Πρώτα τα επείγοντα και μετα η πλατεία! Γιάννενα: Πρώτα τα επείγοντα και μετα η πλατεία! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πρώτα τα επείγοντα και μετα η πλατεία!

Γιάννενα: Πρώτα τα επείγοντα  και μετα η πλατεία!

Τα… κακά τους χάλια έχουν δρόμοι και πεζοδρόμια στα Γιάννενα.

Βιάζεται η Δημοτ. Αρχή για την ανάπλασή της, ενώ προέχουν άλλα έργα που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των δημοτών.

Ενστάσεις για το σχέδιο και από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες».

«Φουντώνει» η συζήτηση στην πόλη, με αφορμή την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που προωθεί η Δημοτική Αρχή Μπέγκα, η οποία μάλιστα την έχει αναγάγει σε μείζον θέμα, λες και όλα τα άλλα «καυτά» προβλήματα καθημερινότητας έχουν ήδη λυθεί και η μόνη εκκρεμότητα στην πόλη των Ιωαννίνων είναι η ριζική αλλαγή της πλατείας. 

Μια πλατεία άλλωστε που μόλις πριν λίγα χρόνια κατασκευάστηκε, με τα όποια λάθη και παραλείψεις, αλλά που όμως κατά γενική ομολογία, αυτή την περίοδο δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την πόλη. 

Και το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αφού το σχέδιο της πρότασης που πήρε τελικά το «πράσινο φως» δέχεται έντονες επικρίσεις και ενστάσεις από συμπολίτες, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν επακριβώς σε ποια αστρονομικά ποσά θα φτάσει ο τελικός προϋπολογισμός της (2 εκατ. ευρώ έχει υπολογίσει ο Δήμος).

Πολύς ο ντόρος!
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων επικοινωνιακά μόνο έχει προωθήσει το θέμα σε μεγάλο βαθμό, παρουσιάζοντας μελέτες και διοργανώνοντας «διαγωνισμούς», ενώ στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις αντιδράσεις έστησε και έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο, προκειμένου να δουν οι πολίτες τα σχέδια της πλατείας από κοντά.

Οι ενστάσεις όμως δεν κάμπτονται, με πολλούς μάλιστα να αντιτίθενται σθεναρά στην δημιουργία μιας «μαύρης» πλατείας (με βάση το σχέδιο), όταν θα περίμενε κανείς να δει πολύ πράσινο (δέντρα και λουλούδια), καλαίσθητα και περιποιημένα παγκάκια, σιντριβάνια και όχι μια νέα… ταράτσα στη θέση της παλιάς!

Προέχουν άλλα!
Το σχέδιο ανάπλασης λοιπόν που προωθείται, είναι το ένα σκέλος των αντιδράσεων μεταξύ των δημοτών. Το άλλο και ίσως το πιο σημαντικό είναι η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε για να γίνει αυτή η ολική παρέμβαση. Αλήθεια, η Δημοτική Αρχή έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματα και προχωρά σ’ ένα τόσο σημαντικό και κυρίως δαπανηρό έργο, ή μήπως θέλησε να δημιουργήσει ευρεία συζήτηση για να… δικαιολογήσει την απραξία της;

Όταν πολλοί δρόμοι της πόλης, αλλά και των Δημοτικών Ενοτήτων είναι βομβαρδισμένοι και τα αυτοκίνητα «χορεύουν» μέσα στις λακκούβες, πολλά πεζοδρόμια είναι σπασμένα, ενώ πάρκα και άλλοι χώροι αναψυχής έχουν τα… κακά τους χάλια, είναι άτοπο - για πολλούς πρόκληση, -ο Δήμος να ονειρεύεται μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ειδικά το θέμα με τις λακκούβες έχει γίνει το… ανέκδοτο της πόλης, με τους δημότες απλώς να επιζητούν μικρές παρεμβάσεις, που όμως αν γίνουν θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα φαίνεται νοικοκυρεμένη και η ίδια η πόλη. 

Όσον αφορά την κεντρική πλατεία, προς το παρόν, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με λίγα χρήματα, αποκαθιστώντας τις όποιες φθορές υπάρχουν.

Τα δέντρα είναι ζωή…
Καυστική ήταν και η ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών» που με τίτλο «το «δούλεμα» ...περί πλατείας, συνεχίζεται», σχολιάζουν τα σχέδια, ενώ σοβαρές ενστάσεις έχουν για την πρόθεση να κοπούν δέντρα μπροστά από την Περιφέρεια, όταν στην πόλη κάνουμε… αμάν για λίγο πράσινο!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «κανένα δέντρο δεν πρέπει να κοπεί μπροστά από τη Νομαρχία ούτε και να καταστραφεί η πλακόστρωση που μόλις πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε.  Υπάρχουν πάνω από είκοσι δέντρα εκεί τα οποία είναι ένα προς ένα πολύτιμα για την πόλη μας. 

Είναι Δημοτικό Κεφάλαιο και ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Δεν τα αγόρασε η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέγκα για να τα κόβει κατά βούληση. (Αλήθεια τι λέει η Περιφέρεια γι' αυτό; Τίποτε;) Τα δέντρα είναι ζωή. 

Εκτός από το ότι ομορφαίνουν το περιβάλλον  φιλτράρουν τον αέρα, κατεβάζοντας τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης έως και 65%. Και όποτε βρέχει «ξεπλένουν» τα βλαβερά σωματίδια, όντας  και πάλι έτοιμα να «αιχμαλωτίσουν» ό,τι βλαβερό υπάρχει στον αέρα. Και, ως γνωστόν, η ρύπανση του αέρα αλλά και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες».

Ο λόγος στους πολίτες
Και αφού η Δημοτ. Αρχή θέλει τους δημότες να συμμετέχουν στα τεκταινόμενα της πόλης, οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» καλούν τον Δήμαρχο «να  φτιάξει μια εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Δήμου και να τους καλέσει  να εκφράσουν τη γνώμη τους. 

Αν πρέπει -πρώτον- να χαλάσουμε την πλατεία και με τι κόστος ή να την αποκαταστήσουμε επισκευάζοντας τις φθορές (σιντριβάνια, σημεία όπου έχουν αποκολληθεί πλακίδια), προσθέτοντας  παγκάκια, πράσινο κτλ.  και -δεύτερον- αν ντε και καλά πρέπει να φτιάξουμε μια καινούρια πλατεία διαλύοντας την παλιά και ποιο από τα τρία διακριθέντα σχέδια προτιμούν. 

Σε όλες σχεδόν τις ενημερωτικές ιστοσελίδες γίνονται δημοσκοπήσεις επί παντός επιστητού. Γιατί να μην γίνει αυτό για κάτι που θα αφορά την πόλη για αρκετό διάστημα;».

Σε άλλο σημείο βέβαια επισημαίνει ότι «ο καθένας δικαιούται της άποψής του για το πώς «βλέπει» μια πλατεία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το όραμά του πρέπει να το φορτωθούν οι πολίτες, ή ότι αυτό θα μείνει αμέτοχο κριτικής».

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρώτα τα επείγοντα και μετα η πλατεία!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6216096619832169707
Σχόλια
item