Γιάννενα: Ξετυλίγεται το κουβάρι από σειρά ληστειών στην παραμεθόριο Γιάννενα: Ξετυλίγεται το κουβάρι από σειρά ληστειών στην παραμεθόριο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξετυλίγεται το κουβάρι από σειρά ληστειών στην παραμεθόριο

Γιάννενα: Ξετυλίγεται το κουβάρι από σειρά ληστειών στην παραμεθόριο

Τη δυνατότητα εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας που οργάνωνε συστηματικά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και κλοπές από οικίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων και κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή του Πωγωνίου, δίνει μία σύλληψη που έγινε στα Κτίσματα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενός 25χρονος υπηκόου Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων. 

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άλλους τρεις, υπηκόους Αλβανίας επίσης, οι οποίοι αναζητούνται Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 13 υποθέσεις και ειδικότερα έξι ληστείες και επτά διαρρήξεις – κλοπές από οικίες Χαρακτηριστικό της δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι ενεργούσαν με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα, ασκώντας σωματική βία σε βάρος των ηλικιωμένων  θυμάτων. 

Σύμφωνα δε με την Αστυνομία, σε μία μάλιστα από τις ληστείες που διαπράχθηκε σε βάρος 90χρονου, συνεπεία των τραυμάτων που του προκάλεσαν, επήλθε ο θάνατός του Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χτες από την ηγεσία της Αστυνομίας, ενδεικτικό και της σημασίας που αποδίδεται στην αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκλήματος, 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κώστας Σκούμας τόνισε ότι προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν. 

Οι έρευνες έγιναν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου και η σύλληψη έγινε την Κυριακή του Πάσχα Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση –  αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας από την οποία επήλθε θανάσιμος τραυματισμός προσώπου από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες και με ιδιαίτερη σκληρότητα, ληστειών κατά συναυτουργία και συρροή, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης εισόδου στη χώρα. 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο και κλοπών από οικίες ηλικιωμένων, τους οποίους στοχοποιούσαν, θεωρώντας τους «εύκολους στόχους». 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, διέπρατταν ληστείες με καλυμμένα – κατά περίπτωση – τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα, απειλώντας τα θύματά τους με διάφορα αντικείμενα (μαχαίρια, κυνηγετικό όπλο, ξύλινη ράβδο), μη διστάζοντας να τους δέσουν, να τους φιμώσουν και να τους τραυματίσουν ασκώντας σωματική βία, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων. 

Ως προς τη σύνθεση της "επιχειρησιακής ομάδας" των δραστών, αυτή διαφοροποιείτο σε κάθε εξόρμηση, ενώ στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εισέρχονταν στις οικίες, διαρρηγνύοντας πόρτες, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, και αφού ερευνούσαν τους χώρους,  αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και ηλεκτρικές συσκευές. 

Οι υποθέσεις Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι η εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει τις παρακάτω υποθέσεις ληστειών, όπως παρουσιάστηκαν από την Αστυνομία: • 

Κατά το χρονικό διάστημα από 29-04 έως 01-05-2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 90χρονου ημεδαπού και αφού του άσκησαν σωματική βία, χτυπώντας τον με ξύλινο αντικείμενο στο κεφάλι και προκαλώντας του βαρύτατο τραυματισμό, τον εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των 750 ευρώ. 

Εξαιτίας δε των παραπάνω τραυμάτων, το θύμα πέντε περίπου μήνες αργότερα κατέληξε. • 

Την 17-05-2017 το πρωί στην Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι ημεδαπής, ηλικίας 100 ετών, την ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν και 
αφού ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ. • 

Την 01-06-2017 πρωινές ώρες στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 83χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. 

•Την 01-07-2017 απογευματινές ώρες στα Κτίσματα Ιωαννίνων, λήστεψαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι ανέμεναν σε στάση λεωφορείου, αφαιρώντας από τον έναν με την απειλή μαχαιριού και κυνηγετικού όπλου, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και 500 λεκ Αλβανίας. 

• Την 08-07-2017 το βράδυ στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων,  εισήλθαν σε σπίτι όπου διαμένει ζευγάρι ημεδαπών, ηλικίας 79 και 78 ετών και αφού χρησιμοποίησαν βία σε βάρος της 79χρονης με τη χρήση ξύλινης ράβδου, την έδεσαν και εξανάγκασαν τον 78χρονο να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 420 ευρώ. 

• Την 27-09-2017 το πρωί στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, προσέγγισαν 88χρονη ημεδαπή πεζή, την ώρα που επέστρεφε από την εκκλησία και  αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, αποχώρησαν χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Επιπρόσθετα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις τετελεσμένων ή και αποπειρών κλοπών: 

•Το χρονικό διάστημα από 16-04-2017 έως 22-05-2017, στο Μαυρονόρος Πωγωνίου Ιωαννίνων, αφού παραβίασαν πόρτα σπιτιού, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο. 

•Το χρονικό διάστημα από 16 έως 18-05-2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν πόρτα σπιτιού με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. 

•Το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, παραβίασαν παράθυρο οικίας,  χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. 

•Την 08/09-06-2017 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αφού έθραυσαν το τζάμι παραθύρου του Γυμνασίου, εισήλθαν στο εσωτερικό, χωρίς να αφαιρέσουν αντικείμενα. 

•Την 10-06-2017 στη Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν οικία, από όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ καθώς και τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου των ιδιοκτητών. 

•Την 29/30-09-2017 στην Κρύα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα. 

•Το χρονικό διάστημα από 10-10 έως 17-11-2017, στην Κάτω Λαψίστα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν τηλεόραση και ηχοσύστημα.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξετυλίγεται το κουβάρι από σειρά ληστειών στην παραμεθόριο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 710985596499892935
Σχόλια
item