Γιάννενα: Πόλος έλξης η σπάνια λαογραφική συλλογή Γιάννενα: Πόλος έλξης η σπάνια λαογραφική συλλογή | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πόλος έλξης η σπάνια λαογραφική συλλογή

Γιάννενα: Πόλος έλξης η σπάνια λαογραφική συλλογή
«Πιθανότατα δε θα προλάβω όσο ζω, να δω σε λειτουργία το Μουσείο, έτσι όπως το έχω ονειρευτεί. Εύχομαι όμως αυτό να πραγματοποιηθεί και η σκέψη αυτή με κάνει χαρούμενο, γιατί σκέφτομαι πως όταν φύγω από τη ζωή, θα έχω αφήσει κάτι πίσω μου...».
Ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Αγάπιου Τόλη το 2005 στην εκπομπή «Τάσεις φυγής» του ITV, όταν μιλούσε με πάθος για τη μοναδική λαογραφική του συλλογή.
Ο Αγάπιος Τόλης έφυγε από τη ζωή το 2012, χωρίς να προλάβει να δει σε λειτουργία το Μουσείο. Παρόλα αυτά, αφού χρειάστηκε τεράστιος κόπος και μία εξαιρετικά σημαντική δουλειά σε επιστημονικό επίπεδο, το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» άνοιξε τις πύλες του εδώ και λίγες ημέρες στους Κήπους Ζαγορίου
Η συνεργασία του Δήμου Ζαγορίου με την Περιφέρεια Ηπείρου αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την καταλογογράφηση και την ταξινόμηση του τεράστιου υλικού από την επιστημονική ομάδα εργασίας και την έκθεση των αντικειμένων.
Μέχρι τη σύσταση του Ιδρύματος που είχε προωθήσει όσο ζούσε ο Αγ. Τόλης, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ώστε το Μουσείο να ανοίξει τις πύλες του και να λειτουργήσει. 
Έτσι, προσελήφθη και εργαζόμενος με ειδικότητα στη Μουσειολογία, που έχει αναλάβει για διάστημα 10 μηνών την ευθύνη της ενημέρωσης και ξενάγησης των επισκεπτών.
Προηγήθηκε το 2017 η οργάνωση του Μουσείου και η ταξινόμηση των εκθεμάτων από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου τόνισε πως είναι ασφαλής η εκτίμηση ότι η λειτουργία του Μουσείου θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζοντας πως με τη λειτουργία του Μουσείου επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι το Ζαγόρι δεν είναι μόνο τουρισμός και φύση αλλά πάνω απ’ όλα πολιτισμός και ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης. 
Η Ομάδα Εργασίας
Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας αποτελούνταν, από την  κ. Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου, καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον κ. Στέφανο Τσιόδουλο, επίκουρο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι  ανέλαβαν την οργάνωση, καθοδήγηση και εποπτεία των εργασιών επί της Συλλογής αφιλοκερδώς,  καθώς και τον   κ. Θεόδωρο Σιόντη, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και υποψ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον κ. Χρήστο Τσάμπα, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος (Master’s) και υποψ. διδάκτορα  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι προσέφεραν αμειβόμενη εργασία για το χρονικό διάστημα από 26 Μαϊου 2017 έως 26 Οκτωβρίου 2017.
Συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε και η καταγόμενη από τους Κήπους, Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αμαλία Βλαχοπούλου. 
Τα εκθέματα
Στο ισόγειο εκτίθενται: οπλισμός, είδη κυνηγίου, υφαντική τέχνη, κλωστοϋφαντική, ποιμενικός και αγροτικός βίος (κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία), μεταποίηση τροφίμων-διατροφή.  
Στον μεσαίο όροφο: Δωμάτιο-αφιέρωμα στον συλλέκτη Αγάπιο Τόλη, έπιπλα και αντικείμενα αστικού βίου και πολιτισμού, Αγγειοπλαστική, Χαλκοτεχνική, Κοσμήματα, Ενδύματα, Υποδήματα, Οικιστικά και Εκκλησιαστικά είδη. 
Πλήθος άλλων αντικειμένων της συλλογής φυλάσσονται στο υπόγειο για να εκτεθούν στην πορεία στις δυο αίθουσες που αποτελούν σήμερα τον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου.
Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων ή οργανωμένων γκρουπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, κ. Γιάννη Αλεξάκη στο τηλέφωνο: 6944815482
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πόλος έλξης η σπάνια λαογραφική συλλογή
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6031249060283959896
Σχόλια
item