Κατασχέσεις: «Ρίχνει τους τόνους» η εφορία – Πιο εύκολο το «ξεπάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών Κατασχέσεις: «Ρίχνει τους τόνους» η εφορία – Πιο εύκολο το «ξεπάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κατασχέσεις: «Ρίχνει τους τόνους» η εφορία – Πιο εύκολο το «ξεπάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών

Κατασχέσεις: «Ρίχνει τους τόνους» η εφορία – Πιο εύκολο το «ξεπάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών
Στα σκαριά βρίσκονται σχέδια για την ευκολότερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου που έχουν ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους.
Ήδη ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες.
Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς οι καθημερινές επιδρομές της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφενός δεν αποδίδουν εισπρακτικά, αφετέρου συνοδεύονται με μεγάλο πολιτικό κόστος.
ΑΑΔΕ και τράπεζες εξετάζουν ένα μοντέλο που προβλέπει πως εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους οι δεσμευμένοι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα ξεπαγώνουν.
Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Μπορεί και σήμερα η νομοθεσία να προβλέπει ότι η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων ( σ.σ.τράπεζες) γίνεται είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, αλλά η ρύθμιση αυτή διέπεται από ειδικά κριτήρια.
Ενδεικτικά ο νομοθέτης προβλέπει πως εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.
Πλέον ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ θέλει να καταστήσει τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» τραπεζικού λογαριασμού πιο απλή και στη βάση αυτή εξετάζεται και η χαλάρωση των υφιστάμενων κριτηρίων ρύθμισης οφειλών.
Epirusblog Gr
5 of 5
Κατασχέσεις: «Ρίχνει τους τόνους» η εφορία – Πιο εύκολο το «ξεπάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 3437604507695784576
Σχόλια
item