Γιάννενα: Προς ενιαία πρόταση για τα αδέσποτα Γιάννενα: Προς ενιαία πρόταση για τα αδέσποτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Προς ενιαία πρόταση για τα αδέσποτα

Γιάννενα: Προς ενιαία πρόταση για τα αδέσποτα

Μπορεί το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς να αποσύρθηκε προς το παρόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ζήτημα της διαχείρισής τους, όμως, παραμένει και προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στον δήμο Ιωαννιτών, όσο και σε όλους τους δήμους της Ηπείρου, μικρότερους ή μεγαλύτερους.

Η πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών δόθηκε χθες σε όλους τους δημάρχους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ και μη, προκειμένου να την εξετάσουν και να προχωρήσουν στην κατάθεση μιας ενιαίας πρότασης τόσο προς το υπουργείο, ενόψει της επανακατάθεσης του νομοσχεδίου, όσο και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Μεταξύ των προτάσεων του δήμου Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννιτών Δ. Κατηρτσίδης, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλάβουν κτηνιάτρους, αποδεσμεύοντας τις προσλήψεις αυτές από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η αποποινικοποίηση της ευθύνης των αιρετών, η υποχρεωτική σήμανση των ζώων με έλεγχο και εφαρμογή από τους κτηνιάτρους και η υποχρέωση της αστυνομίας και άλλων αρχών να ελέγχουν τα δεσποζόμενα ζώα για το αν φέρουν το ειδικό τσιπάκι.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε και σε μια πρόταση, εναλλακτική των Καταφυγίων, που θα εξεταστεί από τον δήμο και αφορά στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου.


Πάντως, φαίνεται πως και οι υπόλοιποι δήμοι της Ηπείρου ξεκινούν να λαμβάνουν μέτρα, καθώς και σε αυτούς το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο και υπάρχει αδυναμία διαχείρισής του.
Οι δήμοι Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, με προγραμματική σύμβαση, ήδη προχωρούν στη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ.


Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλοι οι δήμοι πρόκειται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους επί της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών, ώστε από την Περιφερειακή Ένωση να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και το υπουργείο μια ενιαία πρόταση.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣΟ ένας μετά τον άλλο, οι δήμοι της Ηπείρου επαναφέρουν τα ψηφίσματα που εξέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας τον καθορισμό αντικειμενικών αξιών που θα συμβαδίζουν με τις πραγματικές, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση και εφαρμογή νέων, αυξημένων, αντικειμενικών αξιών.


Τα ψηφίσματα των δήμων, στις περισσότερες περιπτώσεις, ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30-40%, ωστόσο, σε περιοχές όπου υπήρξε αυθαίρετος και ιδιαίτερα υψηλός προσδιορισμός, ζητούν μείωση που φτάνει ακόμη και το 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργο Παπαδιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα που είχε αιτηθεί προς συζήτηση ο δήμος Ζίτσας.


Η ΠΕΔ θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα ψηφίσματα και να τα προωθήσει στο υπουργείο, ενόψει των αλλαγών που επίκεινται. 


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Προς ενιαία πρόταση για τα αδέσποτα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3387188986372834848
Σχόλια
item