ΥΠΕΞ για Ιμια: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει -Η ελληνική κυριαρχία είναι σαφής

ΥΠΕΞ για Ιμια: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει -Η ελληνική κυριαρχία είναι σαφής
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.
Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι
«Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της» διεμήνυσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό με τουρκικά μαχητικά να ζητούν σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης , σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».
Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει».
«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι  «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επιοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους».
Οπως επισήμανε στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της.
Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες
Για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». Καλό θα ήταν, είπε, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά.»
«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι με τη στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης χάνει αντί να κερδίζει έδαφος στο πεδίο τω διεθνών σχέσεων» τόνισε. «Οποιαδήποτε διμερής διάφορα της Ελλάδας με τρίτη χώρα είναι και θέμα της ΕΕ», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε: «Αντέδρασαν όπως αντέδρασαν γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι...Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους».
Η νέα πρόκληση των Τούρκων
Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του υποστήριζε πως τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Συγκεκριμένα, με μια προκλητική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο εναέριος και ο θαλάσσιος χώρος των Ιμίων είναι τουρκικοί. «Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητής και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της "αλληλεγγύης της Ένωσης" όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος του βρίσκονται αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία.
Η υποστήριξη που παρέχεται "εν λευκώ" από την ΕΕ προς τα κράτη-μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνές δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.
Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό, δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το ζήτημα. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και είναι ακόμη ένα παράδειγμα τού πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο.
Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και διαστρεβλωμένη κατάσταση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.
Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, ενώ η ίδια εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».
Πηγή: iefimerida.gr 
epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΕΞ για Ιμια: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει -Η ελληνική κυριαρχία είναι σαφής
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6768241890959237623
item