Πρέβεζα: Αναβίωσε το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά Πρέβεζα: Αναβίωσε το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Αναβίωσε το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά

Πρέβεζα: Αναβίωσε το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά
Το έθιμο που τηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Μύτικα αναβίωσε και φέτος στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά, από τoν Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Μύτικα.
Ο λόγος για το γλέντι το οποίο στήθηκε σήμερα τρίτη μέρα του Πάσχα αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.
Να θυμίσουμε ότι τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι μιας περιοχής με παράδοση στην κτηνοτροφία συναντιόντουσαν την συγκεκριμένη μέρα στο εκκλησάκι και έστηναν με ότι είχε ο καθένας τη δική του γιορτή.
Η συνήθεια αυτή έγινε πλέον ένα αγαπημένο έθιμο και οι κάτοικοι του Μύτικα το αναβίωσαν και φέτος παρουσία και επισκεπτών με κεράσματα, κρασί και μουσική, ενώ από τη γιορτή δεν έλλειπε και ο οβελίας όπως ορίζουν οι μέρες.
Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίσθηκε γύρω στα 1800 από κάποιο βοσκό, ο οποίος έβλεπε τα ζώα του να πεθαίνουν.
Ο βοσκός απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια του θεού και τότε είδε στον ύπνο του τον Άι Γιάννη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του είπε πως το κακό θα σταματήσει μόνο αν κτισθεί εκκλησάκι στο όνομά του.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μύτικα Γιάννης Γιώτης, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά, ενώ ευχαρίστησε και όλους όσοι βοήθησαν στην αναβίωση του εθίμου και φέτος.
Παράλληλα ο Πρόεδρος εκ μέρους του Συλλόγου τίμησε τον Αιδεσιμότατο Γεώργιο Στεργίου για την προσφορά του και το έργο του στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι με απόφαση του Συλλόγου στην γιορτή του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί μεγάλο πανηγύρι στην Τ.Κ του Μύτικα.
Μεταξύ των άλλων την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Νίκος Αναγνώστου, Γιάννης Νόβας και Γιώργος Νίτσας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ του Μύτικα Νίκος Ντίτσος, o Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Γεράσιμος Ντίτσος και πλήθος κόσμου.
pamepreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Αναβίωσε το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 4652615815043103314
Σχόλια
item