Νέα Ομάδα Εργασίας για τις αντικειμενικές αξίες -Από ποιους θα αποτελείται

Νέα Ομάδα Εργασίας για τις αντικειμενικές αξίες -Από ποιους θα αποτελείται
Τελικά δεν ήταν αρκετοί ούτε οι εκτιμητές, ούτε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που στήθηκε για να «φιλτράρει» τις εισηγήσεις των εκτιμητών κι έτσι δημιουργήθηκε μια ακόμα Ομάδα Εργασίας ως ενδιάμεσος των δύο σταδίων, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, παρά το ότι ήδη έχει χαθεί η προθεσμία του Μαρτίου.
Με τη νέα υπουργική Απόφαση, ουσιαστικά διορθώνεται- αλλά με καθυστέρηση- το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί εξαρχής, δηλαδή η έλλειψη μεθοδολογίας με βάση την οποία η Δευτεροβάθμια θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις, ενώ απαντάται επιτέλους και το ερώτημα «ποιος θα επεξεργαστεί τεχνικά τις εισηγήσεις των εκτιμητών;», που έμενε μετέωρο εδώ και δύο μήνες.
Η νέα 7μελής Ομάδα απαρτίζεται από εφοριακούς, πληροφορικάριους, μηχανικούς, στελέχη της ΤτΕ και της Στατιστικής και όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές, η επεξεργασία των εισηγήσεων των εκτιμητών θα είναι αυστηρά οικονομετρική, δηλαδή τεχνική και διόλου πολιτική. Όπως αναφέρει η Απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας, είναι:
1. Ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ.
2. Η διατύπωση της τελικής εισήγησης Τιμών Ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή
3. Ο προσδιορισμός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους, θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή 4. Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Οι ίδιες αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η νέα Ομάδα Εργασίας δεν θα «τρέξει» σενάρια εργασίας για τις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Όπως όλα δείχνουν, αυτά τα σενάρια θα «τρέξουν» στο τελικό στάδιο, πριν από την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, αφού ληφθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία από την ΑΑΔΕ. Το κατά πόσο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως το τέλος του μήνα είναι, πάντως, λίαν αμφίβολο… 

epirusblog.gr
5 of 5
Νέα Ομάδα Εργασίας για τις αντικειμενικές αξίες -Από ποιους θα αποτελείται
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8601960295440994572
item