Ήπειρος: Ανοίγει προοπτικές το τουριστικό ρεύμα Ήπειρος: Ανοίγει προοπτικές το τουριστικό ρεύμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Ανοίγει προοπτικές το τουριστικό ρεύμα

Ήπειρος: Ανοίγει προοπτικές το τουριστικό ρεύμα
Τα οφέλη των συντονισμένων ενεργειών των επαγγελματιών του κλάδου σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια εισπράττουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή του Ζαγορίου.
Όπως συμβαίνει και σε άλλους τουριστικούς ορεινούς προορισμούς των Ιωαννίνων και της Ηπείρου έτσι και στο Ζαγόρι οι ημέρες αυτές είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, αφού καταγράφονται υψηλές πληρότητες με την επισκεψιμότητα από Ελλάδα και εξωτερικό να βρίσκεται στο ανώτερο σημείο.
Η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει, αν και φαίνεται πως είναι νωρίς, έχει στραμμένο το επίκεντρο στις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και στο εάν υπάρχει αναγκαιότητα για την δημιουργία και νέων ξενοδοχειακών υποδομών υψηλού επιπέδου.
Αυτό βέβαια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο της διάθεσης των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι μία μελέτη φέρουσας ικανότητας της περιοχής που θα καταγράψει και θα αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.
Παράλληλα όμως, προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της περιοχής μέσα από το Δήμο Ζαγορίου εξακολουθεί να αποτελεί η βελτίωση των οδικών συνδέσεων και κυρίως η σύνδεση του Ανατολικού και του Κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό.
Τόσο ο Δήμαρχος Β. Σπύρου όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Λ. Ζαρκάδας σε δηλώσεις τους τόνισαν πως δεν υπάρχει κορεσμός στο επίπεδο των τουριστικών καταλυμάτων, όμως οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα γίνονται πλέον πολύ πιο μελετημένα από το παρελθόν.
«Το σημαντικό για εμάς είναι η βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών και η σύνδεση με την Εγνατία. Θεωρούμε, ότι αν αυτό επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια η ευρύτερη περιοχή θα αναπτυχθεί τουριστικά ακόμη περισσότερο και ειδικά σε περιοχές που δεν είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα ανεπτυγμένες», τόνισε ο Β. Σπύρου.
«Στο Ζαγόρι οι υπηρεσίες σήμερα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και στα καταλύματα και στην εστίαση. Θα πρέπει να αντιληφθεί και ο κόσμος ότι υπάρχουν δυνατότητες για κάθε οικονομική τάξη και πως είναι απολύτως φυσιολογικό, άλλη τιμολογιακή πολιτική να ακολουθούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία και άλλη τα μικρότερα. 
Θεωρούμε ωστόσο, ότι μπορούν να ενισχυθούν και να στηριχθούν τα υπάρχοντα καταλύματα με την ανακαίνιση και αναβάθμισή τους.
Είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες άλλωστε που στήριξαν τον προορισμό «Ζαγόρι» τα χρόνια της κρίσης, οι ίδιοι που επένδυσαν χρήματα στην περιοχή, διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε από την πλευρά του ο Λ. Ζαρκάδας.
Ισραηλινή «εισβολή»
Οι πληρότητες τις ημέρες των εορτών στην περιοχή του Ζαγορίου αγγίζουν το 100% και η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και σε μία ολιγόωρη επίσκεψη οποιουδήποτε στην περιοχή.
Αγαπημένα σημεία για φωτογραφίες, όπως τα πέτρινα γεφύρια «φιλοξενούν» αυτές τις ημέρες εκατοντάδες επισκέπτες που δε χάνουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά της Ηπειρωτικής φύσης.
Πλησιάζοντας προς το Ορθόδοξο Πάσχα, η επισκεψιμότητα από το εσωτερικό της χώρας ενισχύεται, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο εκείνοι που αριθμητικά τουλάχιστον είναι εμφανώς περισσότεροι είναι οι επισκέπτες από το Ισραήλ.
Πολλούς Ισραηλινούς συναντήσαμε χθες στο πέτρινο γεφύρι του Κοκκόρου, λίγο πριν τη διασταύρωση των Κήπων, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για την διαμονή τους στην περιοχή, τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων, εκφράζοντας το θαυμασμό τους.
Κάποιοι μάλιστα που έρχονται για πρώτη φορά στην περιοχή δεσμεύθηκαν μιλώντας στην κάμερα του ITV ότι θα επιστρέψουν φέρνοντας μαζί και πολλούς φίλους.
Στα αξιοσημείωτα και το ότι αρκετοί από τους Ισραηλινούς υποστηρίζουν πως ένας από τους λόγους που έπαιξαν ρόλο στην επιλογή των Ιωαννίνων, για να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών είναι και το παρελθόν της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας.
Δε λείπουν πάντως και οι επισκέπτες από το εσωτερικό της χώρας, αφού συναντήσαμε πολλούς από την Αθήνα και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξουν τις ημέρες του Πάσχα τον προορισμό «Ιωάννινα» όπως μας είπαν είναι η βελτίωση των οδικών συνδέσεων, που καθιστούν πολύ εύκολη την πρόσβαση σε σχέση με το παρελθόν.
Ένα βραβείο για τον αγροτουρισμό
Πριν από λίγες ημέρες απονεμήθηκαν τα βραβεία του τουρισμού (Tourism Awards) που επιβραβεύουν το πάθος των επαγγελματιών, την ποιότητα, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό στην επιχειρηματικότητα του τουρισμού.
Μεταξύ εκείνων που τιμήθηκαν με ξεχωριστό τιμητικό βραβείο και ο Θουκυδίδης Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης ξενώνα στο Καπέσοβο, που παρέλαβε το βραβείο για την προσφορά του στον αγροτουρισμό.
«Η απήχηση των βραβείων υπήρξε και φέτος πάρα πολύ μεγάλη, δυσκολεύοντας –με την καλή έννοια- τη δουλειά των μελών της κριτικής επιτροπής. Τα Tourism Awards είναι βραβεία που κερδίζονται, δεν χαρίζονται. Και κερδίζονται από εταιρείες, μικρές και μεγάλες, start-ups αλλά και ιστορικές, που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να πείσουν την κριτική επιτροπή.
Οι φετινές βραβεύσεις αποδεικνύουν, για άλλα μια χρονιά, ότι ο ελληνικός τουρισμός καινοτομεί σε πάρα πολλά επίπεδα. 
Έχουμε σημαντικά έργα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συγκινητικές κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά ενδιαφέρουσες προτάσεις στον πολιτιστικό τουρισμό, μια εντυπωσιακή γκάμα από γαστρονομικές πρωτοβουλίες, υψηλότατης ποιότητας επικοινωνία και ένα μελίσσι ατρόμητων νέων ανθρώπων που δημιουργούν νέα προϊόντα», τόνισε στην ομιλία της η Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Ανοίγει προοπτικές το τουριστικό ρεύμα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8066601552118726949
Σχόλια
item