Πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς αύριο στο Βερολίνο Πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς αύριο στο Βερολίνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς αύριο στο Βερολίνο

Πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς αύριο στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς. 

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί ώρα Γερμανίας.

Στην ατζέντα  των συνομιλιών των δύο είναι το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 

Θεωρείται ότι πρόκειται για την πρώτη ευκαιρία της ελληνικής πλευράς να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου και ειδκά της πρότασης που έχει υποβληθεί από την ESM και την γαλλική κυβέρνηση. 

Σήμερα το EWG

Eν τω μεταξύ, μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

H στρατηγική για την ανάπτυξη θα έχει την απόλυτη κυριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, «φιλική» φορολογία για να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με το σημερινό EuroWorking Group ξεκινά ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί στη Σόφια μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, ενώ ο στόχος στις Βρυξέλλες είναι να επιτευχθεί staff level agreement ως το Εurogroup της 24ης Μαΐου.

Πάντως για τις Βρυξέλλες η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 21η Ιουνίου, οπότε το Eurogroup θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει: 
1) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, 
2) τη στρατηγική ανάπτυξης, 
3) τα μέτρα για το χρέος, και 
4) την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς αύριο στο Βερολίνο
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 5192307125493771314
Σχόλια
item