Γιάννενα: Μάθε, ανακύκλωσε και κέρδισε

Γιάννενα: Μάθε, ανακύκλωσε και κέρδισε
Μετά το Πάσχα αναμένονται τα… σπουδαία, στον τομέα της ανακύκλωσης στον δήμο Ιωαννιτών, που θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, για τα οφέλη στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη μας.
Ήδη, πάντως, έχει ξεκινήσει, σε πιλοτικό επίπεδο, το ολοκληρωμένο και καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με επιβράβευση των πολιτών που θα συμμετάσχουν στην ανακύκλωση. 

Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα «έξυπνης» πόλης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.followgreen.gr/ioannina, που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με πρωτοβουλία του δήμου.

Αν και η πλατφόρμα δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστή, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από πολίτες, αλλά και από τις τοπικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές, επιβραβεύοντας τις δράσεις των πολιτών, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατηρτσίδη. Μάλιστα, και νέες επιχειρήσεις εντάσσονται συνεχώς, αποτελώντας ένα επιπλέον κίνητρο.

Ο κοινός στόχος όλων αφορά την ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση των στόχων της ανακύκλωσης, μέσα από την επιβράβευση των πολιτών για την ενημέρωσή και τη συμμετοχή τους σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του δήμου Ιωαννιτών μπορούν να εγγραφούν στη δημοτική πλατφόρμα, δημιουργώντας τον προσωπικό λογαριασμό τους σε ελάχιστα λεπτά, έχοντας τη δυνατότητα να επιβραβεύονται με πόντους για την εκπαίδευση και ενημέρωση, που θα λαμβάνουν για την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, μέσω κουίζ, βίντεο και άρθρων, για τη δωρεά συγκεκριμένων αγαθών στο κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, την ανακύκλωση στους μπλε κάδους συσκευασιών/κώδωνες γυαλιού, κάθε περιβαλλοντική ιδέα και πρότασηγια βελτίωση του περιβάλλοντος και της καθαριότητας της πόλης , καθώς και για τη σύσταση της πλατφόρμας σε συμπολίτες μας.

Η εξαργύρωση των πόντων επιβράβευσης μπορεί να γίνει άμεσα, σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα ή/και με δωρεά στα σχολεία για τη διεξαγωγή προγραμμάτων ανακύκλωσης σε επόμενη φάση.

Η καμπάνια βασίζεται στο σύνθημα «followgreen – follow your city!». Αποτελεί έμπνευση ενός γραφείου επιστημόνων με διεθνή εμπειρία, που έφτιαξε την «Smart City πλατφόρμα», συνδέοντας τον δήμο με πολίτες, σχολεία, κοινωνικές δομές και τοπικές επιχειρήσεις για την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση της προστασίας περιβάλλοντος. 

Την πλατφόρμα χρησιμοποιούν ήδη και άλλοι δήμοι της χώρας, που προσδοκούν την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην περιοχή τους.

Διπλό όφελος
Να προσφέρουν στις κοινωνικές δομές του δήμου και ταυτόχρονα να ανακυκλώνουν μπορούν οι Γιαννιώτες, αφού το πρόγραμμα συνδυάζει την προσφορά στον συνάνθρωπο με την προσφορά στο περιβάλλον.

Έτσι, επιβραβεύονται έμπρακτα με κουπόνια επιβράβευσης των 150 πόντων για την ανακύκλωση, όσοι προσφέρουν μια σειρά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, για την εξασφάλιση σε τακτική βάση της σταθερής τροφοδοσίας των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου.

Κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, που λειτουργεί από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό να βοηθήσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης. 

Τα κουπόνια δίνονται σε όσους προσκομίσουν τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, ρύζι, ζυμαρικά, παιδικές κρέμες, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.), βασικά είδη καθαριότητας και περιποίησης (χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια κ.λπ.), χρήσιμα αντικείμενα σε καλή κατάσταση πάσης φύσεως οικιακού εξοπλισμού ή ατομικής ανάγκης, είδη ένδυσης και υπόδησης, φάρμακα, είδη βρεφανάπτυξης, σχολικά είδη και παιχνίδια, λευκά είδη (παπλώματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες), και μικροέπιπλα και είδη οικιακής χρήσεως.

Προσφορές γίνονται στο κτιριακό συγκρότημα του Κ.Ε.Π.Α.ΒΙ., από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00-17:00.

Σχολεία εν δράσει
Μια τέτοια δράση δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός τις επόμενες γενιές, δηλαδή τους μαθητές των σχολείων της πόλης και ιδιαίτερα των δημοτικών, που μέχρι σήμερα συμμετέχουν με μεγάλη ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα και σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ανακύκλωσης.

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η μια σημαντική μαθητική περιβαλλοντική δράση, με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των δημοτικών σχολείων. 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συλλέγουν, χωριστά, σε ειδικούς κάδους που θα υπάρχουν σε κάθε αίθουσα ή σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί και μπαταρίες. 

Η επίδοση του κάθε σχολείου θα καταγράφεται στη δημοτική πλατφόρμα και, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα δωρεάς πόντων από τους γονείς στο σχολείο των παιδιών τους.

Ο δήμος Ιωαννιτών θα επιβραβεύσει όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ παράλληλα στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μάθε, ανακύκλωσε και κέρδισε
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7508172749287390706
item