Κατρούγκαλος: Η Τουρκία ξέρει πως αν εμπλακεί σε πόλεμο στο Αιγαίο θα χάσει

Αποτέλεσμα εικόνας για Κατρούγκαλος: Η Τουρκία ξέρει πως αν εμπλακεί σε πόλεμο στο Αιγαίο θα χάσει

Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τυχόν πόλεμο στο Αιγαίο Πέλαγος καθότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που της προσδίδουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόνισε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που δεν χρειάζεται να φοβάται, αλλά διευκρίνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα σημαίνει πως πρέπει πάντοτε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες που αυξάνουν την ασφάλειά της, ενώ παράλληλα τα δίκαιά της προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος κράτησε αποστάσεις από τις αιχμηρές τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως κάθε πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός σε διατυπώσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα.

Διευκρίνισε πάντως πως ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με το προσωπικό του ύφους κι ότι σε κάθε περίπτωση ο ΥΕΘΑ εκφράζει μία ενιαία κυβερνητική πολιτική η οποία επιβλέπεται από τον πρωθυπουργό.

Ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τα αιτήματα έκδοσής τους που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε εκ νέου πως η υπόθεση έκδοσης έχει τελεσιδικήσει και συνεπώς οι οκτώ δεν είναι δυνατό να εκδοθούν στη γειτονική χώρα. Διευκρίνισε πάντως πως εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει πως οι αξιωματικοί ήταν αναμεμειγμένη στο πραξικόπημα δεν θα μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες και να λάβουν άσυλο στη χώρα μας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι οκτώ δεν λάβουν άσυλο το ελληνικό νομικό πλαίσιο παρέχει προστασίες για αλλοδαπούς πολίτες και συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την τύχη τους.

Αναφερόμενος τέλος στο Σκοπιανό, ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση να δοθεί μέσω διεθνούς συνθήκης που θα διασφαλίζει όμως ότι θα ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα περί αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Τόνισε πως χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει λύση του ονοματολογικού.

Απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι η Αθήνα πιέζεται να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO τις 11-12 Ιουλίου, σημειώνοντας πως υπό πίεση βρίσκεται μόνο η πλευρά των Σκοπίων. «Εμείς δεν έχουμε καμία πρεμούρα», είπε χαρακτηριστικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Κατρούγκαλος: Η Τουρκία ξέρει πως αν εμπλακεί σε πόλεμο στο Αιγαίο θα χάσει
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8592507332592601454
item