Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν

Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν
Εκτός από τα μεγάλα και διάσημα μουσεία της πόλης, που προσελκύουν χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά αξιόλογα, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με εξειδικευμένη θεματική, κάποια με εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι άλλα με σπάνιες και αξιοζήλευτες συλλογές, οι παρακάτω χώροι έχουν να σας διηγηθούν τις δικές τους, ιδιαίτερες ιστορίες. Αξίζει να τα επισκεφτείτε για να τις ανακαλύψετε.

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και Τρίτωνος στο Παλαιό Φάληρο, άνοιξε στο κοινό το 2017 με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά παιχνίδια. 

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από το διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στεγάζεται σε ένα εκλεκτικιστικό κτήριο της περιόδου 1897- 1900 –η αρχιτεκτονική του μορφολογία συνδυάζει γοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία– το οποίο αποτελεί δωρεά της Βέρας Κουλούρα, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα. 

Βιβλία-μελέτες που αφορούν το Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο. Στο χώρο λειτουργεί, επίσης, πωλητήριο και cafe.

Πληροφορίες
Πέμπτη-Κυριακή: 10.00-18.00, γενική είσοδος: 9 ευρώ

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, www.benaki.gr, fb page: The Benaki Museum

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος. 

Αυτό υπόσχεται το πρώτο μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα χώρο γεμάτο ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις που ενθουσιάζει, εκπαιδεύει και συγκινεί!

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής διαθέτει μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές-ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής. 

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορικής που οδήγησαν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ζούμε σήμερα.

Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware περιμένουν να τα ανακαλύψετε ή να τα ξανασυναντήσετε! 

Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από του πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’ και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα. Η πληροφορική όμως δεν σταματάει στο hardware και το software.

Χιλιάδες ακόμα εκθέματα έχουν θέση στη συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής και αξίζουν την προσοχή σας, όπως joysticks, παιχνιδομηχανές, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά.

Πληροφορίες
Ώρες ξεναγήσεων: πρωινές ή απογευματινές ώρες (κατόπιν συνεννοήσεως), γενική είσοδος: 3 ευρώ

Το μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω μετεγκατάστασης σε νέο χώρο στο Μοσχάτο. Στο site του θα ανακοινωθεί σύντομα η ημερομηνία επαναλειτουργίας.

Πέτρου Σπυροπούλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, τηλ. 210 3007010,http://elmp.gr, fb page: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Μουσείο Αφής
Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο.

Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης, Δελφών, Ολυμπίας κ.ά.). 

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και άλλα. 

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα, ενώ υπάρχουν και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

Πληροφορίες

Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-16.00, Σάββατο-Κυριακή: κατόπιν συνεννόησης, είσοδος: 2 ευρώ

Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, www.tactualmuseum.gr, fb page: Μουσείο Αφής

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς
Epirusblog Gr
5 of 5
Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7744201647916105843
Σχόλια
item