Δεν... ενθουσιάστηκαν οι δανειστές από το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου -«Γκρίνια» για εργασιακά- ελαφρύνσεις

Δεν... ενθουσιάστηκαν οι δανειστές από το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου -«Γκρίνια» για εργασιακά- ελαφρύνσεις
Ολοκλήρωσαν οι Ευρωπαίοι την πρώτη εξέταση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, που απέστειλαν οι ελληνικές Αρχές και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προτάσεις αυτές δεν... ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των 75 σελίδων «ξεδιπλώνεται» σε πέντε κεφάλαια κι από τις επικεφαλίδες αντιλαμβάνεται κανείς το πνεύμα του Σχεδίου. Συγκεκριμένα, το Σχέδιο της Αθήνας για τη μεταμνημονιακή περίοδο αναπτύσσεται στα εξής μέρη:
  1. Διασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας
  2. Βιώσιμη ανάπτυξη
  3. Δομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
  4. Δίκαιη ανάπτυξη
  5. Χρηματοδότηση της ανάπτυξης
Το πρώτο που έρχεται ως μήνυμα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις αλλά επ’ ουδενί προκύπτει δυσφορία ή πολεμική ατμόσφαιρα, όπως διαρρέουν ελληνικές πηγές, προκαλώντας έκπληξη στο στρατόπεδο των Θεσμών. 
Όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές, αυτός ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος από την ελληνική πλευρά έχει μάλλον ως στόχο να βοηθήσει την Αθήνα να περάσει πιο εύκολα τις αλλαγές και τις προσθήκες, που θα πρέπει να γίνουν στο Αναπτυξιακό Σχέδιο, προκειμένου να μπορέσει καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις άλλων κρατών, που επιμένουν σε μια πιο «σφικτή» μεταμνημονιακή επιτήρηση, με πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σχέδιο μεταξύ άλλων «πατάει» στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για τα αντίμετρα, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα και δράσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ειδικότερα, αναπτύσσονται μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η επέκταση των σχολικών γευμάτων, το επίδομα ενοικίου, προγράμματα απασχόλησης, η επιδότηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. 
\Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στα οφέλη από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τη σταδιακή μείωση του φόρου ακινήτων, τη δυνατότητα εξασφάλισης ως και 3,5 δις ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 
Η ένσταση από το στρατόπεδο των δανειστών είναι όλος αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται στην παραδοχή ότι τα αντίμετρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κανονικά από την επόμενη χρονιά, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (Plan B), αν κριθεί ότι θα πρέπει να «παγώσουν», όπως έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ.
Σημαντικό μέρος του Σχεδίου καταλαμβάνει η επιστροφή στην κανονικότητα στο πεδίο της αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα η ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού. 
Η ένσταση από τους δανειστές είναι ότι το προτεινόμενο πλαίσιο όχι μόνο δεν στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά αντιθέτως δημιουργεί προσκόμματα. 
Ειδικά όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί ένα από τα 88 εκκρεμή προαπαιτούμενα κι ως εκ τούτου οι επιφυλάξεις των Θεσμών θα διατυπωθούν λίαν συντόμως στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ως προς την επεκτασιμότητα (κάλυψη και επιχειρήσεων που δεν εκπροσωπούνται στην υπογραφή των συμβάσεων), αυτή θα ισχύει μόνο αν οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη σύμβαση καλύπτουν το 50% των εργαζόμενων του κλάδου, κάτι που θα διασφαλίζει ο «κόφτης» που ζητάνε οι δανειστές.
Ενστάσεις εγείρουν οι δανειστές και στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός από την ελληνική πλευρά είναι άτολμος και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου.
epirusblog.gr
5 of 5
Δεν... ενθουσιάστηκαν οι δανειστές από το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου -«Γκρίνια» για εργασιακά- ελαφρύνσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2490103436222773849
item