Η Βόρεια Κορέα συγχρονίζει τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα Η Βόρεια Κορέα συγχρονίζει τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Βόρεια Κορέα συγχρονίζει τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα συγχρονίζει τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα

Στα αρχικά μικρά βήματα προς τη συμφιλίωση προχωρούν η Νότια και η Βόρεια Κορέα, με την Σεούλ να δηλώνει σήμερα ότι θα αφαιρέσει τα προπαγανδιστικά μεγάφωνα από τα σύνορά της και την Πιονγκιάνγκ ότι θα προχωρήσει τα ρολόγια της κατά 30 λεπτά για να τα συγχρονίσει με αυτά του νοτίου γείτονά της.

Οι κινήσεις των δύο χωρών έρχονται μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στην οποία ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο αρχηγός της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να εργαστούν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από τη Σύνοδο Κορφής, η Νότια Κορέα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, απενεργοποίησε τα μεγάφωνα που μεταδίδουν ένα μείγμα ειδήσεων, κορεατικά ποπ τραγούδια και κριτική για το βορειοκορεατικό καθεστώς. Την Τρίτη θα ξεκινήσει να τα αφαιρεί. 

«Αυτό είναι το πρώτο ευκολότερο βήμα για την οικοδόμηση στρατιωτικής εμπιστοσύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, Τσόι Χουίν-σο. «Αναμένουμε την εφαρμογή των υποσχέσεων του Βορρά», σημείωσε. 

Το καλό κλίμα στη διάσκεψη κορυφής ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Νοτιοκορεατών στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, παρόλο που η τελική δήλωση της συνάντησης αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ιδιαίτερα σχετικά με το τι σημαίνει «αποπυρηνικοποίηση» και τον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί.

Εν τω μεταξύ, πολλά εξαρτώνται τώρα από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Κιμ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Οποιαδήποτε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσει από τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει «μη αναστρέψιμα» βήματα για να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο την Κυριακή.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο βορειοκορεάτης ομόλογός του.

Epirusblog Gr
5 of 5
Η Βόρεια Κορέα συγχρονίζει τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 3194361298229433745
Σχόλια
item