Το παρασκήνιο στη Βάρνα: Ο Ερντογάν απαίτησε μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ

Το παρασκήνιο στη Βάρνα: Ο Ερντογάν απαίτησε μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ
Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με ή χωρίς λύση. Αυτό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση στη Βάρνα.
Ο Τουσκ έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal. 
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία θα έχει οφέλη- και στα ενεργειακά- αν επιλυθεί το Κυπριακό.
Ομως, η απάντηση του τελευταίου ήταν κοφτή και σύντομη. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λυθεί το Κυπριακό και επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο. 
Επίσης, ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η ίδια ιστοσελίδα σημείωναν ότι το μήνυμα που εισέπραξαν Τουσκ και Γιούνκερ κατά τη συνάντηση στη Βάρνα ήταν ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Πάντως, ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις σε βάρος της αμερικανικής ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσει στις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα επιλέξει να κάνει παράλληλα δικές της, με γεωτρύπανο.

epirusblog.gr
5 of 5
Το παρασκήνιο στη Βάρνα: Ο Ερντογάν απαίτησε μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5522083294037746573
item