Ήπειρος: Ανάγκη για μια σύγχρονη πρωτοβουλία για τα Μνημεία Ήπειρος: Ανάγκη για μια σύγχρονη πρωτοβουλία για τα Μνημεία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Ανάγκη για μια σύγχρονη πρωτοβουλία για τα Μνημεία

Ήπειρος: Ανάγκη για μια σύγχρονη πρωτοβουλία για τα Μνημεία
Διευρύνεται το μέτωπο των αυτοδιοικητικών, τουλάχιστον στην περιοχή της Ηπείρου, που ζητούν μία νομοθετική ρύθμιση ή έστω μία αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία που θα απλοποιεί τις διαδικασίες εμπλοκής και παρέμβασης των περιφερειών και των δήμων στις εργασίες συντήρησης πολιτιστικών μνημείων. 
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που επανέκαμψε στο τοπικό προσκήνιο, με αφορμή επιστολές συλλογικοτήτων από την περιοχή του Ζαγορίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πέτρινα γεφύρια, επιρρίπτοντας ευθύνες στους φορείς της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. 
Ο Αλ. Καχριμάνης αφού σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα, να παρέμβει αυτοβούλως για εργασίες συντήρησης σε πολιτιστικά μνημεία, αναρωτήθηκε μήπως θα ήταν προτιμότερο να αναληφθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μην απαιτείται προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας – Δήμων – Υπ. Πολιτισμού, αλλά να γίνονται οι επεμβάσεις με την επίβλεψη των αρχαιολογικών υπηρεσιών. 
Ήδη πάντως σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα και σε κεντρικό επίπεδο, αν και επί του παρόντος δε φαίνεται στον ορίζοντα κάποια νομοθετική πρωτοβουλία. 
Άτυπα όμως έχει δοθεί το «πράσινο φως» από συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού, ώστε όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, να ακολουθείται η διαδικασία της κατεπείγουσας επέμβασης από τους τοπικούς φορείς με τη συνεργασία των Νεωτέρων Μνημείων και το γραφειοκρατικό σκέλος να ακολουθεί σε δεύτερη φάση. 
«Δεν μπορεί και να μην έχουμε καμία αρμοδιότητα, και να βοηθάμε σε όλα τα μνημεία και να έρχεται ο κάθε ξένος στον τόπο και να λέει απευθυνθείτε στον Περιφερειάρχη ή στο Δήμαρχο. 
Στην περίπτωση γεφυριών του Τσεπελόβου τα έχουν ήδη επισκεφθεί υπηρεσιακοί παράγοντες και θα γίνουν τα νόμιμα. Όπως έγινε στο Βρυσοχώρι, στο Καμπέρ Αγά, ή και στη γέφυρα Κόνιτσας – όπου πληρώθηκε στο Πολυτεχνείο πλήρης μελέτη. Κάνουμε ότι μας υποδεικνύουν οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα». 
Το Θεογέφυρο Ο κ. Καχριμάνης έκανε εκτενή αναφορά στην κατάρρευση του Θεογέφυρου, με αφορμή και επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, αλλά και την μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβληθεί στις τοπικές εισαγγελικές αρχές. 
Όπως εξήγησε, το Θεογέφυρο είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος από το σημείο που υπήρχε το γεφύρι, προς το βόρειο τμήμα του Καλαμά. 
Αναφέρθηκε ακόμη στο ιστορικό του κλειστού αγωγού που τοποθετήθηκε σε αντικατάσταση της τσιμεντένιας υδατογέφυρας μετά από υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είχε εκδοθεί το 1997, στο πλαίσιο της προέγκρισης χωροθέτησης του αρδευτικού έργου Λίθινου Νομού Ιωαννίνων και περιλαμβάνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας για την έγκριση του Περιβαλλοντικών όρων για το αρδευτικό έργο.  
Συνεχίζοντας εξήγησε ότι το νότιο τμήμα στο οποίο έγινε κατολίσθηση του δρόμου, δεν είχε σχέση με το Θεογέφυρο, αλλά και δεν είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος. 
«Όταν κατολίσθησε αυτό το τμήμα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβηκαν μηχανήματα στο ποτάμι. Βρήκαν τμήματα του αγωγού προς Λίθινο, που δεν είχε καμία σχέση με τον κλειστό αγωγό που πήγαινε προς Σακελλαρικό (Θεογέφυρο). 
Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι, είπαν κουβέντες για αυτούς που έπρεπε να τους σέβονται γιατί ο, τι είχαν κάνει, το  έκαναν, με όλους τους κανόνες της τέχνης, τις αδειοδοτήσεις και τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», είπε ανάμεσα στα άλλα. Η γέφυρα Πλάκας 
Οι αναφορές του κ. Καχριμάνη στα πέτρινα γεφύρια ξεκίνησαν από τις θετικές εξελίξεις για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας. «Συνεργαστήκαμε οι τοπικοί φορείς, υπό την επιμέλεια των Νεωτέρων Μνημείων αλλά οι λύσεις δόθηκαν τοπικά. 
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γ. Σμύρη, τον κ. Χρ. Παπαβρανούση και γενικά τους εκπροσώπους του ΤΕΕ ως και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την όλη συνεργασία. Φάνηκε πάντως η τεράστια διαφορά που υπάρχει από το Κέντρο μέχρι εδώ. 
Ευτυχώς που η Γενική Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η Τοπική Ηπείρου και Κερκύρας ήταν δίπλα μας και είμαστε περήφανοι- και θα το δείξουμε σε ειδική εκδήλωση- για το τι έγινε όλο αυτό τον καιρό με την επιμέλεια των τοπικών παραγόντων που έδωσαν όλα αυτά τα στοιχεία για να μπορέσει το Υπουργείο να κάνει τη δημοπρασία και σε λίγες μέρες να έχει ανάδοχο.  
Όλο αυτό το έργο  κόστισε ελάχιστα,  γιατί βάλαμε κάποια χρήματα από την Περιφέρεια, αλλά τα υπόλοιπα ήταν δωρεά της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία προς τιμή της δεν συμμετείχε καν στο διαγωνισμό». 
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Ανάγκη για μια σύγχρονη πρωτοβουλία για τα Μνημεία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7207634195928557087
Σχόλια
item