Γιάννενα: Πολιτιστικοί φορείς 40 πόλεων συναντώνται στα Γιάννενα!

Γιάννενα: Πολιτιστικοί φορείς 40 πόλεων συναντώνται στα Γιάννενα!

Οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων πολιτισμού της χώρας θα λάβουν μέρος στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στα Γιάννενα με διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο.

Στο πλαίσιό της θα γίνει ενημέρωση, ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου διασύνδεσης των φορέων που θα συμμετέχουν με έδρα τα Γιάννενα, όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Πνευμ. Κέντρου Ιωαννίνων Κώστας Γκόγκος.


Πάνω από 40 πόλεις!
Στη συνάντηση πέρα από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, με πιθανή συμμετοχή και της Λυδίας Κονιόρδου, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 40 πόλεις με εκπροσώπους τους (Δημάρχους, αντιδημάρχους, Προέδρους δημοτικών οργανισμών και φορέων κλπ.). 


Παράλληλα, θα συμμετάσχουν μερικοί από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ελευσίνα ΠΠΕ 2021 κ.α., ενώ η συνάντηση θα φιλοξενήσει και σημαντικούς εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις, ιδέες και θα μεταφέρουν καλές πρακτικές.

Σημαντική πρωτοβουλία
Για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μια πραγματική ευκαιρία έκανε λόγο χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Όπως είπε, «για μια ακόμα φορά ο Δήμος Ιωαννιτών προτείνει και ξεδιπλώνει μια πρωτοβουλία Πανελλήνιας εμβέλειας και μάλιστα στον κατ’ εξοχή ελπιδοφόρο χώρο του Πολιτισμού. Προσκαλέσαμε τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς, τα Πνευματικά Κέντρα και γενικά πλήθος δημοτικών  δομών πολιτιστικής διαχείρισης, που για πρώτη φορά θα συναντηθούν, στη πόλη μας!  


Φορείς με όμοιο αντικείμενο, ίδια προβλήματα, κοινές προκλήσεις, ανάγκες και ευκαιρίες, που όμως δεν είχαν συναντηθεί ποτέ». Ο κ. Μπέγκας κατέληξε τονίζοντας πως «και αυτή η πρωτοβουλία μας εντάσσεται στη νέα οπτική της πόλης μας. Από την απομόνωση, στην πρωτοπορία. Από την άκρη της Ελλάδας, στο επίκεντρο δυναμικών πρωτοβουλιών. Από την αίγλη του παρελθόντος, στη δημιουργία ενός πρωταγωνιστικού ρόλου για το μέλλον».

Στόχος ένα Δίκτυο…
Από την πλευρά του ο Κώστας Γκόγκος σημείωσε με έμφαση πως «οι φορείς Πολιτιστικής διαχείρισης, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο. Οφείλουν να παρέχουν προγράμματα, δράσεις και υπηρεσίες πολιτισμού, που να καλύπτουν και να στηρίζουν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής τους. 


Οφείλουν να διαφυλάσσουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους, να στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές τους δομές, αλλά και να στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία.  Αντιμετωπίζουν όμως πολλά και σημαντικά προβλήματα, ενώ το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο. 

Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια Πανελλήνια Συνάντηση με αντικείμενο την ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, αλλά και τη διασύνδεση σε δίκτυο, των φορέων που θα συμμετέχουν. Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία του Δικτύου Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, με έδρα τα Ιωάννινα».

Το πρόγραμμα
Η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης θα ξεκινήσει ουσιαστικά αύριο, ώρα 8.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου.


Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνάντησης που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, ώρα 10.30 π.μ., τις βασικές εναρκτήριες εισηγήσεις θα κάνουν οι Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου, Διευθυντής Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, Βασιλική Παπακωστοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας, Ιωάννης Ανδρέου, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων, Κων/νος Γκόγκος, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και Μιμίκα Κριτσανίδη, Σύμβουλος Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά για θέματα Πολιτισμού. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 8.30 μ.μ..


Την Κυριακή οι εργασίες της συνάντησης θα ξεκινήσουν στις 12.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθούν μία ώρα αργότερα με τα συμπεράσματά της.


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πολιτιστικοί φορείς 40 πόλεων συναντώνται στα Γιάννενα!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4801535602409445345
item