Γιάννενα: Και ο Αμερικανός πρέσβης απορεί γιατί η αρχαία Δωδώνη είναι εκτός UNESCO! Γιάννενα: Και ο Αμερικανός πρέσβης απορεί γιατί η αρχαία Δωδώνη είναι εκτός UNESCO! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Και ο Αμερικανός πρέσβης απορεί γιατί η αρχαία Δωδώνη είναι εκτός UNESCO!

Γιάννενα: Και ο Αμερικανός πρέσβης απορεί γιατί η αρχαία Δωδώνη είναι εκτός UNESCO!

Την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τις ομορφιές της Ηπείρου είχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή μας για επίσημη επίσκεψη, έχοντας σειρά επαφών με τους τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς. 

Κατά την εδώ παραμονή του ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, επισκέφθηκε χθες και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, αλλά και προχθές τα Ζαγοροχώρια, μένοντας εντυπωσιασμένος τόσο από τους αρχαίους θησαυρούς μας, όσο και από την φυσική ομορφιά των περιοχών.


Στην Αρχαία Δωδώνη
Στην Δωδώνη ο κ. Πάιατ συνοδεύονταν από την σύζυγό του και τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γρηγόρης Γιαννάκης, ενώ ξεναγήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Σουέρεφ και την αρχαιολόγο Ελένη Σκαλιστή.


Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από το μεγαλείο του αρχαίου θεάτρου, περπάτησε σε όλα τα διαζώματα και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το έργο της αναστήλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην συνέχεια ξεναγήθηκε στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το σύμπλεγμα θρησκευτικών-λατρευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών μνημείων.


Στο χωριό Μαντείο
Ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε το χωριό Μαντείο, όπου περπάτησε στα στενά του δρομάκια.
Στην πλατεία είχε διεξοδική συζήτηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, για τις δομές υγείας και εκπαίδευσης και για την φυσιογνωμία του Δήμου. 


Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο και ο Πρέσβης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην Υπουργό Πολιτισμού την προσωπική του παράκληση για ενίσχυση των κονδυλίων, προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωση σε μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου θεάτρου.

Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να ενταχθεί η Δωδώνη στον κατάλογο παγκόσμιων μνημείων της UNESCO, με τον Αμερικανό διπλωμάτη να εκφράζει την απορία του γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ήδη εφικτό.


Για συνεργασία με την Πρεσβεία
Παράλληλα ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Μάλιστα του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, προκειμένου να δει κι άλλα αξιοθέατα, όπως τις πηγές του Αχέροντα και του Λούρου, ενώ του ζήτησε να εξετάσει την δυνατότητα πολιτιστικής συνεργασίας με την Πρεσβεία, θέματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον κ. Πάιατ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.


Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δήμαρχος δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη ένα ασημένιο αναμνηστικό, στο οποίο απεικονίζεται το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης κι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα κι εκείνος ανταπέδωσε προσφέροντας ένα βιβλίο – αφιέρωμα στην Καλιφόρνια.


Και στο Ζαγόρι
Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης και από την επίσκεψή του στα Ζαγοροχώρια, όπου είχε την ευκαιρία μαζί με την σύζυγό του, να περπατήσει για περίπου τέσσερις ώρες στα μοναδικά μονοπάτια και να θαυμάσει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής και να φωτογραφήσει μοναδικά αξιοθέατα. 


Μαζί τους βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Κολόκας, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακές αντοχές στο περπάτημα του Αμερικανού διπλωμάτη.


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Και ο Αμερικανός πρέσβης απορεί γιατί η αρχαία Δωδώνη είναι εκτός UNESCO!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6660061051928908561
Σχόλια
item